200 joulu elsa beskowJoulukuusi löysi tiensä Skytän tupaan 1900-luvun alussa. Aattoaamun hämärissä oli syöty putipuhtaan tuvan suuren pöydän ääressä. Sitten miesväki lähti hakemaan kuusta paksun lumivaipan kattamasta metsästä. Tuvassa kuusi koristeltiin kynttilöillä, omenilla ja koreilla hapsureunaisilla joulukaramelleilla, joissa oli enkelin tai joulupukin kiiltokuva. 

Joulukortti Elsa Beskow

Kylän köyhillekin jaettiin jouluiloa. Paistolämpimäisiä valmistui annettavaksi asti, ja myös vaatteita valikoitiin puutteenalaisille lapsiperheille. Ulos pantiin kauralyhteitä linnuille.

Jouluaattona varhain iltapäivällä mentiin joulusaunaan. Saunassa oltiin hiljaa ja hartain mielin, sillä uskottiin, että edesmenneitten omaisten henget tulivat aina joulusaunaan mukaan.

Oljet oli levitetty puhtaaksipestylle tuvan lattialle. Tupa oli koristeltu olkihimmelein ja kynttilöin. Ennen jouluateriaa kuunneltiin jouluevankeliumi, jonka itse Vana-Juhana juhlallisesti luki. Yhdessä veisattiin Enkeli taivaan. Kun ruokarukoukset oli pidetty, oli joulupöydän antimien aika.

Sianpaisti oli ruiskuoren kätkössä muhinut makoisaksi, ja potissa (saviruukku) tirisi kirkas sianrasva. Siinä kastettiin erisortusia kakkaroita, joita pöytä oli pullollaan. Oli ohraryyn-, hersryyn-, tattarryyn- ja riisryynkakkaraa, potaattikakkaraa ja porkkanapiirakkaa. Kun kinkku, potaatit ja lootat oli syöty, herkuteltiin vielä uunissa muhevaksi hautuneella jouluputrolla.

Kohvin kera leikattiin sitten vehnäsletistä mojovat palat, ja maistui se marjapiirakkakin. Mutta nukkumaan teki mieli aikaisin, sillä joulupäivä tiesi varhaista ylösnousua.

200 joulu jenny nystromJouluaamuna aamukohvi juotiin kynttilänvalossa. Alma vei kotieläimille joululeipää.

Joulukortti Jenny Nyström

Komeimmat kyytihevoset veivät väen rekikyydillä joulukirkkoon. Lumi narskui jalasten alla, tähdet tuikkivat taivaalla ja tienvarren talojen ikkunoilla loistivat kynttilät.

Pitäjäntupa oli pullollaan kansaa, kun kirkon ovet avattiin aamukuudelta. Mahtava juhlatunne huipentui kynttilävalaistussa hämyisessä kirkossa taivaallisten urkujen pauhuun.

Täyteen ahdetulla kirkonmäellä piti etsiä aikansa, ennen kuin löysi oman liinapäänsä lukemattomien muiden hevosten ja korkeaperäisten rekien ja kirjavien vällyjen välistä. Sitten vaan ampaistiin hevospelillä matkaan niin, että sippulat vinkui.

Kirkosta paluun jälkeen joulupäivä vietettiin kotona hiljaisuudessa lepäillen, lukien ja joululauluja tapaillen sekä jouluherkkuja nauttien. Juhana oli ankara isä, joka piti tarkan huolen, ettei kukaan saanut silloin käydä kylässä.

300 Karjala 1940 joululeikki
Joululeikki Kivennavalla, oljet lattialla (Paavolainen 1940)

Kun sitten tahvananpäivä koitti, Skytän lapset riemuitsivat saadessaan vihdoin peuhata ja leikkiä monenlaisia joululeikkejä kahisevien olkien päällä. Talossa kävi vieraita, käytiin tahvananajelulla ja tehtiin rekiretkiä. Iltaisin oli tapana kokoontua isompien talojen tupiin, kuten Vana-Juhanallekin, vanhat ja nuoret yhdessä tuntitolkulla leikkimään, mielijohteen mukaan kuvaelmia kokeilemaan ja laululeikkejä sepittelemään.

 

Teksti:
Kaija Alaja 2004. Vana-Juhanan eli Juhana Skytän suvun liepeillä Kivennavan Joutselässä, s. 105-109.
Kuva:
Olavi Paavolainen (toim.) 1940. Karjala muistojen maa, WSOY.

(29.11.2012)

Joomla Templates: by JoomlaShack