Olet tässä: EtusivuKannaksen sukuhaaratKivennavan JOUTSELKÄArkielämääSkytät laskiaisajossa Pietarissa

 

200 kustodiev egg-sunday 1920Laskiaisena Juhana Skyttä, ja usein joku pojistakin, oli Pietarissa koko viikon ajurinhommissa ajeluttamassa herrasväkeä huvituksiinsa ennen kreikanuskovaisten pitkän paastonajan alkamista.

Egg Sunday, Kustodiev 1920 (Russian Landscape 2007t) 

Kun tähän maalitsa-ajoon lähti, piti varustuksetkin olla sen mukaiset. Mukaan oli otettava paras juoksijahevonen. Valjaiden oli oltava erittäin komiat sekä kulkuset heliästi soivaa sorttia.

Kelpasi Pietarin vallasväen sitten tuollaisen hevosen kyydissä kulkea ja koristeellisesti maalatussa reessä pehmeiden tyynyjen sekä lämpimien vällyjen välissä istua. Pietarilaisten rikkaiden laskiaisajelut olivat ilonpitoa Nevajoen jäällä, kaupungin ympärillä, Kronstadtissa, Pietarhovissa, missä milloinkin.

Tämä masslenitsa oli karnevaaliaika, jota vietettiin viikkoa ennen kuin pääsiäistä edeltänyt seitsemän viikon paastonaika alkoi. Tulevaan paastoon valmistauduttiin elämällä hyvin, huvittelemalla vailla huomisen huolia. Masslenitsa oli värikäs näytelmä: oli teattereita, vatsastapuhujia, klovneja, akrobaatteja, kansansatujen kertojia ja kansanlaulujen laulajia sekä monia muita esittäviä taiteilijoita ja pellejä. Meteli oli sanoinkuvaamatonta. Rumpujen pärinän ja posetiivien soiton keskellä kauppiaat huusivat täyttä kurkkua kaupitellessaan tavaroitaan. Se oli todellista markkinameininkiä!

Ajureita tulvi Suomesta Pietarin tuhansittain ansaitsemaan jonkin lantin eli tritsat. Vaikka Pietarissa oli hevosia yllin kyllin, olivat nämä suomalaiset Veikat ylivertaisen suosittuja. Venäläiset suorastaan kilpailivat päästäkseen pienten takkuisten suomalaishevosten vetämään rekeen. Aikaa kului ajeluihin ja herrasväki maksoi sen mukaisesti. Niillä ansioilla olisi pärjännyt pitkälle, jos olisi jättänyt sainoipaikoissa (kievareissa) piipahtamatta.

300 pietari 1800l maslenitsaNevan jäällä ajellaan suomalaiskuskien kyydissä (Lehmusoksat  2012)

 

Lähteet::
Alaja Kaija 2004. Vana-Juhanan eli Juhana Skytän suvun liepeillä Kivennavan Joutselässä, s. 112.
Lehmusoksa Risto ja Ritva 2012. Keisarillisen Pietarin keittiö, Otava.
Russian Landscape, Great Collection. 2007. Moscow.

(7.1.2013)

Joomla Templates: from JoomlaShack