300 Punakaarti 1918 utaKivennavalla punaisten vallankumous alkoi 1.2.1918. Punaiset miehittivät kaikki kunnan virastot. Punakaartilaiset haravoivat ja tutkivat talot tarkasti kylä kylältä.

Maatiloilta takavarikoitiin elintarvikkeita, joita isännät olivat yrittäneet kätkeä mitä mielikuvituksellisimpiin paikkoihin. Punaiset pakottivat myös miehiä omiin joukkoihinsa.

Punakaartilaisia
(Tampereen yliopisto, Suomi 80)

Niinpä Skytänkin talon miesväki koetti pysytellä pakko-ottojen ulottumattomissa. Antti oli kyllä valmiina salavihkaa antamaan apuaan autolla valkoisten kuljetushommien hoitamisessa. 

Matti asui Annamarinsa kanssa Tikanmäellä ja koetti tehdä mitä kykeni. Mikolla oli vastuu Rauhalasssa talonpidosta, Justiina-vaimostaan ja 4-vuotiaasta Bertta-tyttärestä sekä muustakin talonväestä.

Renki näki kun kun punakaartilaiset ilmestyivät Rauhalan lähelle ja kiirehti varoittamaan tuvassa syömässä ollutta miesväkeä. Miehet ryntäsivät metsään antavan ikkunan kautta karkuun ja naiset korjasivat kiireellä pöydän puhtaaksi ja järjestivät tuvan mallilleen.

Mikko katsoi viisaimmaksi lähteä pois kokonaan, pakomajalle asti karkuun väkisinottoa. 

Punaiset eivät naisväestä niin pitäneet lukua, eikä paimenpoikaiässä olevista pojista kuten Vihtorista. Vihtori pujahteli sinne tänne ja löysi auttamisenpaikkoja kotona ja oli Alman pyynnöstä muussakin mukana.

300 Sidetarpeiden teko AlajaSidetarpeiden tekoa Joutselässä ennen kansalaissotaa
(Alajan perhealbumi)

Varsinaista Lotta-Svärd-osastoa ei Joutselässä vielä silloin ollut, mutta Alma oli lottatehtävissä valkoisten rintamalla, auttoi muonituksessa, sitoi haavoja ja oli viestittäjänä. Alma kuljetti aseitakin vaatteisiinsa piilotettuna. 

Punaisten suurimmat surmatyöt Kivennavalla tapahtuivat huhtikuussa. Valkokaarti valtasi Kivennavan 21.4.1918. Karjalan osalta taistelut päättyivät Viipurin valtaukseen 29.4.1918. Sodan päätösparaati oli Helsingissä 16.5.1918.


Lähde:
Kaija Alaja 2004. Vana-Juhanan eli Juhana Skytän suvun liepeillä Kivennavan Joutselässä. S. 132-133.

(27.6.2013)

Joomla Templates: from JoomlaShack