Olet tässä: EtusivuKannaksen sukuhaaratKivennavan JOUTSELKÄArkielämääPuutavaran saanti kiven takana

 

Systerbäckin kivääritehdas, lahjoitusmaaisäntä, piti Kivennavan metsiä yksinoikeutenaan ja lampuodilla ei ollut asiaa edes omalle metsäpalstalleen. 

Luvan mukaan sai kaataa pari-kolmekymmentä puuta vuodessa, mutta mihinkäs nuo muutamat vaivaiset rungot olisivatkaan riittäneet! Joskus tosin onnistuttiin saamaan erikoisluvalla joitakin puunrunkoja lisää.

 

300 Kasakka eskoff.netKasakka valokuvattuna Pietarissa (eskoff.net)

Mutta varmin konsti saada puutavaraa rakentamista varten oli metsänvartijoina toimivien kasakoiden lahjominen. Tällainen Venäjänmaalla tavanomainen lahjomiskäytäntö oli tullut tutuksi jo Antille ja Juhanallekin. Joskus saattoi riittää sorovkapullo tai hopeankiiltävä ruplaraha kasakan turpeaan kouraan.

150 sorovka forum.grodno.netSorovka tulee venäjän sanasta sorok, joka tarkoittaa 40-prosenttista viinaa kuten vodkaa (Vanha vodkapullo, forum.grodno.net)

Mutta kaikkein parhainta oli, jos sai kasakat kattonsa alle asumaan. Käytäntöhän oli nimittäin, että kasakat asuivat aina määrätyn ajan eri taloissa. Silloin oli sen talon väellä hyvät oltavat, koska silloin sai ottaa puuta metsästä miten paljon tahansa, kunhan ei vaan ottanut maantien varrelta.

 

Teksti:
Kaija Alaja 2004. Vana-Juhanan eli Juhana Skytän suvun liepeillä Kivennavan Joutselässä, s. 21.

(25.8.2013)

 

Joomla Templates: from JoomlaShack