Olet tässä: EtusivuKannaksen sukuhaaratKivennavan JOUTSELKÄArkielämääHelluntai tunteiden juhlaa

 

300 Lehmia koivumetsassa 1886 WesterholmEerikinpäivä 18.5 tiesi paimenpoikaikäisille tienestiaikojen (palkka) alkamista, sillä karja päästettiin metsälaitumille väljämetsään (aitaamaton metsälaidun). Se tiesi paimenpojille täysipäiväistä tinkiä, aamusta iltaan liikkeellä oloa. Tarkkana oli oltava, että kaikki elikot sai aina lypsyajoiksi kotiin.

Lehmiä koivumetsässä
Victor Westerholm 1886

Kun Vana-Juhanan omat pojat kasvoivat paimenen saappaista pihalle, oli kylässä tilalle tulijoita vaikka kuinka. Paimenen pesti oli haluttua hommaa, sillä ei missään muualla saanut lypsyjen välillä niin riemullisia leikkejä leikkiä ja urheilukoitoksia kehitellä kuin väljämetsän sammalkankailla avaran taivaan alla.

Kun helluntai koitti, olikin jo ihan kesä. Joutselässä odoteltiin jo tähkän pilkistämistä syysviljojen korresta. Ja ilmoille pyrähtivät myös jo pikku kiusankappaleet kärpäset, paarmat ja itikat.

Valoa täynnä oleva helluntai oli nuoruuden korkea juhla, rippijuhlapäivä. Nuorten silmät säteilivät ja olemus oli iloa täynnä kun he ensi kerran polvistuivat ehtoollispöydän ääreen Kivennavan kauniissa kirkossa.

300 Vihta wendelinAurinko säteili ja linnut lauloivat. Helluntai oli tunteiden juhlaa. Nuoret miehet haikailivat mielitiettyjensä perään. Tällaisena kimmeltävän kirkkaana helluntaipäivänä moni morsmaikko pääsi vihille Kivennavan kirkossa.

Postikortti Martta Wendelin

Hyvin tärkeä tapahtuma oli helluntaisauna ja uudella vastalla kylpeminen. Uuvel vastal hakataa, lehmät ahol ajetaa...

Ja sitten tämä kevään ensimmäinen vasta antoi enteet. Vasta heitettiin saunan katolle, ja jos tyvi kääntyi kirkolle, se tiesi kuolemaa, menoa tuone ilmasii. Tyvi pihalle päin antoi oikeuden pysyä ja olla näillä omilla olosijoilla. Kaikki muut suunnat tiesivät muuttoa.

 

Teksti:
Kaija Alaja 2004. Vana-Juhanan eli Juhana Skytän suvun liepeillä Kivennavan Joutselässä, s. 115-116.
Turun taidemuseo 1991. Victor Westerholm, suomalaisen maisemamaalauksen mestari.

(27.6.2013)

Joomla Templates: by JoomlaShack