Kulkukauppiaat, usein Vienasta ja Aunuksesta kotoisin olevat laukkuryssät, kuuluivat maalaiselämään odotettuina vieraina. Vuosittain saattoi 2000-6000 laukkukauppiasta kierrellä kontteineen markkinoilla tai talosta taloon ympäri Suomea.
 

300 kyyrolan saviKyyrölän saven nykyisiä tuotteita (kyyrolansavi.fi)

 
Monta kertaa viikossa laukkuryssiä tuli Vana-Juhanan taloonkin kauppaonneaan koettamaan. Huuto kuului jo kaukaa kujasten suusta:

Tilkkuu, talkkuu, paimene salkkuu,
pienii palasii, paija alasii,
pottii, vattii, pilkkukuppii,
kukkopillii, savvattii, porslinkuppii...!

Väliin tuli harjakauppiaita tai Kyyrölän savikuppikauppiaita. Nämä ukot olivat aina iloisia ja ystävällisiä ja siksi tervetulleita taloon. Oli aina pieni vaihtelu ja virkistys, kun tuollainen Helppo-Heikki juohevine juttuineen taloon tuli.
 

300 Wahlbeck 05 Pihasoittajat Paulaharju 1906Pihasoittajat Kivennavalla 1906, Samuli Paulaharjun valokuva  (Wahlbeck 2002). Tunnelma tuntuu samanlaiselta kuin kulkukauppiaiden käydessä.
 

Eräs helppoheikkien laji oli rättisaksat. Heillä oli hevoskuormallinen kaikenlaista tavaraa, jonka he vaihtoivat vanhoihin vaatteisiin ja ryysyihin, jotka he sitten myivät paperitehtaisiin.

Joutselässä kulkukauppiaat olivat yhä 1930-luvulla liikkeellä. Hailikauppiaat kaupasivat kalaa läpi vuoden, ja mustalierihattuiset partasuu-ukot raahasivat suuressa mustassa laukussaan kaikensorttista lyhyttavaraa kuten kankaita, nappeja, neuloja, naskaleita, pyykkipoikia, risintkaa (kuminauha) ja rihmaa (lanka).

300 Karjalan historia 1995 laukkukauppiasLaukkukauppias (Kirkinen ym. 1995)


Laukkuryssät olivat virkistäviä vieraita huvittavine hokemisineen ja vitseineen. Supliikki oli värikästä ja nauruhermot joutuivat koetukselle. Laukkuryssät huomasivat talossa vähäisimmätkin ja kohtelivat ympärille kerääntyneitä lapsia kuin kuninkaita konsanaan. Lapset katsoa tapittivat kauppiasta ja hänen aarrearkkuaan silmät selkoselällää niiko lehmä uutta konttii, ja kieli kerjäsi karamelliä.

 

300 Laukunkantaja 1979 Kuhmo Risto SaalastiLaukunkantaja-patsas Kuhmossa (Risto Saalasti 1979)

 

Teksti:
Kaija Alaja 2004. Vana-Juhanan eli Juhana Skytän suvun liepeillä Kivennavan Joutselässä, s.84.
Kuvat:
Heikki Kirkinen, Pekka Nevalainen, Hannes Sihvo 1995. Karjalan kansan historia, WSOY.
Kaj Wahlbeck 2002, Unen uljas tie, Kerran Karjalan mailla, Oy Fram Ab

(27.6.2013)

Joomla Templates: from JoomlaShack