Juhannusaaton viettoon kuului ehdottomasti saunassakäynti tuoreuttaan tuoksuvine saunavastoineen. Mutta ennen kuin Vana-Juhanan huushollissa saunaan päästiin, oli ohjelmassa koko talon perusteellinen puhdistaminen.

Ilman pyykinpesua ja suursiivousta ei juhannus koskaan tullut. Luudilla ripsuttiin seinät ja sisäkatto ja tulisijatkin, sekä lattiat hangattiin hiekalla puhtaiksi. Sitten tuotiin tuvan jokaista nurkkaa koristamaan vihreitä koivunlehviä. Näihin lehviin kätkeytyi myös vanhan uskomuksen mukaan hyvä karjaonni.

300 Koivut 1922 Boris KustodievKoivut, Boris Kustodiev 1922 (Russian Landscape)

 Juhannus on ollut myös paimenten ja karjataikojen juhlaa. Lehmäkin saattoi saada koivuseppeleen sarviinsa.

Mutta tärkeintä oli portaiden pihtipielien koristeleminen suurilla koivuilla. Nämä puunhaut metsästä olivat aina miesväen kontolla. Myös jo aikaisemmin keväällä olivat pojat olleet metsässä koivunottopuuhissa, sillä Venäjälle piti niitä aina viedä helluntaiksi.

Talon naisväki puuhaili sisätiloissa. Piirakat ja lettivehnäset joutuivat ruokapöydälle. Pöydässä oli lisäksi joka juhannus jamakkaa, paistettua piimää munamaidon kera, sekä leivinuunissa mureaksi muhinutta karjalanpaistia.

Saunasta tultua Alma oli viskannut katolle vastan, sillä sen tyvipuoli näytti missä suunnassa sulhanen oli. Almakin pisti parhaat päälle ja lähti poikien kanssa kokkoa kohti. Kokkotulen läpimässä loimussa olivat yleensä kaikki, koko kylän väki, kuka vain kynnelle kykeni. Mukana oli kaikkien oltava, sillä muutoin saattaisi huono onni kohdata tätä kylää.

300 Kivennapa 1961 juhannus TerijokiSäärikokkoja Terijoella (Kiuru 1961)

Kokot oli rakennettu yhdessä kylän nuorten kanssa viikkoa ennen juhannusta. Säärikokko oli korkea ja komea, vieressä paloi ämmäkokko, lopuista risuista kyhätty kasa. Mikä ilo olikaan pistää piirileikiksi ja tanssiksi palavan juhannuskokon ympärillä!

 

Teksti:
Kaija Alaja 2004. Vana-Juhanan eli Juhana Skytän suvun liepeillä Kivennavan Joutselässä, s. 117-118.
Kuvat:
Paavo Kiuru 1961, Kivennapa, Muistelmia ja kuvia entisestä kotiseudusta, Kivennavan historiatoimikunta.
Russian Landscape, Great collection, 2007.

(27.6.2013)

Joomla Template: by JoomlaShack