Lauantaiehtoona kuuden aikaan alkoi pyhänpito. Kaikki työnteko oli lopetettu ja työvälineet kerätty talteen. Tuvassa kangaspuut ja vokki (rukki) saivat valkoisen hurstin (lakana) suojakseen.
 

300 Naisten tyot LattianpesijatLattianpesijät (Ranta 2012)

Lauantaina aikaisemmin, kun leivänteot oli lopetettu, tuvan permanto oli hangattu hiekan ja metlan (luuta) avulla valkoiseksi ja muutkin paikat puhdistettu. Piha ja kuja lakaistiin puhtaaksi.
 

300 Naisten tyot Luutamummot Simberg 1908Luutamummot, Hugo Simberg 1908 (Ranta 2012)

Lauantaisaunan jälkeen juhlatunnelma oli herkimmillään, kun oli peseydytty perusteellisesti ja heitetty niskaan puhtaat raikkaat vaatteet. Nyt puhkesi hyvä olo ihan kiitoslauluksi asti.
 

300 Svaetichin 31 Antrea Sauna 1895Sauna Antreassa, Victor Svaetichin 1895 (Pöyhiä 2009)

Justiina-mamma vietti pyhäaaton rauhaa veisaamalla virsiä ja sai siihen muitakin mukaansa. Justiina nautti veisaamisesta, olo oli kuin entisaikoina lapsuuskodissa Lavolassa, jossa vanha virsikannel oli soinut siinä sivussa. Niitä aikoja oli Justiinan mukava muistella. Hyvältä tuntui täälläkin veisuuhetki. Niin voimaa antava se oli, että Justiina tunsi jaksavansa, vaikka mitä tahansa eteen tulla tupsahtaisi.

 

Teksti:
Kaija Alaja 2004. Vana-Juhanan eli Juhana Skytän suvun liepeillä Kivennavan Joutselässä, s. 101.
Kuvat:
Tuula Pöyhiä (päätoim.) 2009, Viktor Svaetichin – Karjalan kuvaaja, Etelä-Karjalan taidemuseo, Lahden historiallinen museo

Sirkka-Liisa Ranta 2012, Naisten työt, Kariston kirjapaino Oy

(21.8.2013)

Joomla Templates: by JoomlaShack