Joka lauantaina oli tuvan suuri leivinuuni lämpiämässä. Edellisiltana sekoitettuun taikinanjuureen lisättiin ruisjauhoa ja annettiin vähän aikaa tekeytyä.

300 Naisten tyot Edelfelt 1884Lieden ääressä, Albert Edelfelt 1884 (Ranta 2012)

Taikina pyöriteltiin komeiksi limpuiksi pitkän leipälaudan päälle kohoamaan. Tässä vaiheessa leipä ja taikina myös siunattiin. Leivän päälle piirrettiin risti, samoin taikinatiinun pohjaan, ettei leipä vaan koskaan loppuisi. Tiinu säilytti taikiajuuren seuraavaa leiväntekoa varten.

 

300 Naisten tyot Leipojat 1930 TammelaVanhaemäntä siunaa leivän Tammelassa 1930-luvulla (Ranta 2012)

Sitten kun veitsellä piirretty risti leivän päällä oli umpeen käynyt, pantiin leivät paistumaan äkkikuumaan uuniin, josta hiilet oli uunikoukulla vedetty arinalle ja uunin pohja uuniluudalla perusteellisesti puhdistettu.

Ruislimpun ja kauraleivän lisäksi Skytällä tehtiin Pietarin tuliaisina opittua puolivalkoista imellettyä ruislimppua. Myös ranskanleivän tapaisia vehnäspitkoja pulkkia tehtiin.

Väliin, kun saatiin kaloja, kätkettiin ne hautumaan uunin perukoille aitoon karjalaiseen kalakukkoon, avokukkoon eli kurniekkaan. Myös suussa sulavia lihakukkoja, kukkosia, saatettiin tehdä.

Leivontapäivän pääasia oli kuitenkin kakkaranteko. Joka ainut lauantai paistettiin suuria, pyöreitä talriikin kokoisia potaattikakkaroita, joiden päälle ennen uuniinpanoa piti kahvelilla vetäistä viiruja, etteivät pirakat rohkahtuisi. Kakkarat olivat suurta herkkua Skytän talossa. Lisäksi kaulittiin paksua, umpikuorista ryynikakkaraa, tattara, hersryyn tai mitä milloinkin sattui tekotarpeita olemaan.

 

300 Keittokirja piirakat 01Vadilla karjalanpiirakoita, isoja pyöreitä perunakakkroita, umpinaisia ohrapiirakoita ja takana Laatokan Karjalan pyöröjä (Sallinen-Gimpl 2009)

 

Lähteet:
Kaija Alaja 2004. Vana-Juhanan eli Juhana Skytän suvun liepeillä Kivennavan Joutselässä, s. 98-99.
Pirkko Sallinen-Gimpl 2009, Karjalainen keittokirja, Tammi.
Sirkka-Liisa Ranta 2012, Naisten työt, Kariston kirjapaino Oy.

(30.6.2013)

 

Joomla Template: by JoomlaShack