Olet tässä: EtusivuKannaksen sukuhaaratKivennavan JOUTSELKÄTuomas Skyttä 1702

 

Vuonna 1702 suuren Pohjan sodan aikana Tuomas Skyttä viljeli maata kirkkoherra Paulinuksen torpparina Kivennavan kirkonkylässä. Tuomaksen isän nimeksi tiedetään Simo.

Tuomaksen pojista Risto lähti Kivennavan Rantakylään, Heikki ja Juhana Ahjärvelle ja Eerikki Skyttä jäi jatkamaan torpparina Kivennavan kirkonkylään. Asema papin torpparina oli hyvä, Eerikillä oli omia alustalaisia ja hän kuului väestön keskiluokkaan.

400 joutselan skyttia sukupuu
Joutselässä on ollut useita Tuomas Skytästä polveutuvia Skyttä-sukuhaaroja, joista kuvassa näkyy vain osa. Tyttärien kautta suku on jatkunut muilla sukunimillä. Näpäyttämällä kuvaa se avutuu suurempana.

 

Joutselkään tuli vuonna 1769 Riston Skytän poika, myös Risto Skyttä nimeltään. Monta polvea hänen jälkeläisistään asui Joutselässä.

1790-luvun lopulla Eerikin nuorimman pojan Kaarle Skytän pojat Antti ja Juhana muuttivat autiotilalle Joutselkään. Jonkun ajan päästä molemmat rakensivat omat talot. He menestyivät hyvin ja pihapiiriin syntyi tilan töissä auttavien mäkitupalaisten, itsellisten ja yhtiömiesten mökkejä.

Antin sukua jäi Yläpää-nimisessä talossa jatkamaan neljä sukupolvea: Paavo (Pauli) Skyttä, Mikko Skyttä, Pietari Skyttä ja Juho Skyttä. Suvun aika Joutselässä päättyi, kun Juho lähti Amerikkaan 1920-luvulla.

Paavon toinen poika Matti Skyttä jäi myös Joutselkään. Hänen tyttärensä Annan ja poikansa Matti Skytän sukua oli Joutselässä 1900-luvun puolelle.

 

Vana-Juhanan suku

Juhana vihittiin 1803 Anna Montosen kanssa ja he saivat yhdeksän lasta. He asuivat Juhanan rakentamassa Rauhala-nimisessä talossa Joutselän Yläpäässä. Juhanan kuollessa 60-vuotiaana vuonna 1832 isännyys jäi vanhimman pojan 15-vuotiaan Pekan harteille. Pekka menehtyi kuitenkin punatautiin 18-vuotiaana, jonka jälkeen 15-vuotias Tuomas ja 11-vuotias Eerikki jatkoivat yhdessä tilanpitoa. He kävivät kauppareissuillakin Pietarissa naapurissa asuvan serkkunsa Paavo Skytän opastuksella.

400 juhana 1864 esipolvet
Sukupuu Tuomas Skytästä Juhana Skyttään. Näpäyttämällä kuva avutuu suurempana.

 

Eerikki Skyttä sai isännyyden 22-vuotiaana kun Tuomas kuoli lavantautiin. Kolme vuotta myöhemmin Eerikki sai vaimokseen Kristiina Suutarin Terijoelta ja heille syntyi viisi lasta. Anna kuoli 30-vuotiaana, puoli vuotta sen jälkeen, kun oli synnyttänyt kolme päivää eläneen tyttären. Esaias kuoli vauvana hinkuyskään, Loviisa eli 24-vuotiaaksi, ja nuorimmainen Maria kuoli alle kaksivuotiaana.

Poika Juhana varttui aikuiseksi ja hänestä tuli Rauhalan tilan isäntä vuonna 1892, kun Eerikki-isä kuoli. Sittemmin häntä ruvettiin kutsumaan Vana-Juhanaksi.

1900-luvun alussa Joutselässä asui siten ainakin kolmea Tuomas Skytän jälkipolvihaaraa: Juhanan lisäksi Risto Skytän (1733-1786) ja Antti Skytän (1767-1834) jälkeläisiä. Muu suku oli levinnyt laajalle Kivennavan kyliin ja kauemmaksikin.

 

Lähteet:
Kaija Alaja: Vana-Juhanan eli Juhana Skytän suvun liepeillä Kivennavan Joutselässä. Osat I ja II. 2004. 
Sukuseura Skytät ry:n sukutaulut.

(28.8.2012)

 

Joomla Templates: by JoomlaShack