Olet tässä: EtusivuKannaksen sukuhaaratJohanneksen KARHULAJohanneksen pitäjä

 

Johannes oli merenranta- ja saaristopitäjä Viipurin eteläpuolella. 1500-luvulla neljä taloa viidestä oli yhteydessä mereen. Vuonna 1939 kyliä oli 23, joista seitsemän oli ylämaassa eli sisämaassa. Merikalastus, hylkeenpyynti, laivanrakennus ja talonpoikaispurjehdus olivat tärkeimpiä elinkeinoja. Maataloutta harjoitettiin pitäjän läpi virtaavan Rokkalajoen varsilla kuten kauimpana yläjuoksulla sijaitsevassa Karhulan kylässä.

Johannes oli myös yksi maakunnan vanhimmista teollisuuspitäjistä.

200 vaahtolan saha
Vaahtolan höyrysaha. Johannes muistoja kuvina.

Rokkalassa oli tunnettu lasitehdas ja vuonna 1927 käynnistyi Hackmanin selluloosatehdas, joka laajennettiin myös paperitehtaaksi. Johanneksessa oli myös vientisahoja, kynttilä- ja saippuatehdas, olutpanimo, tiilitehtaita, laivaveistämöitä. Yksi Suomen vanhimmista sahoista perustettiin Rokkalajoen varrelle Koskijärvelle vuonna 1586. Rokkalajoen suulla toimivat myöhemmin Vaahtolan ja Pitkäsaaren sahat. Puutavaran hakkuut antoivat paljon työtä sisämaan asukkaille.

200 johanneksen kirkko
Johanneksen kirkko. Wiipurin arkistoyhdistys.

Johannekseen oli säännöllinen laivayhteys Viipurista, ja Viipuri – Koivisto – Terijoki rautatie kulki pitäjän läpi. Johannekseen rakennettiin tiilikirkko Asikkalan kirkon piirustusten mukaan vuonna 1888. Sodassa kirkko tuhoutui ja jäljellä ovat vain peruskivet ja Johannes-Seuran pystyttämä muistoalttari.  

Asukasluku oli 9 300 vuonna 1938.

Lähteet: Johannes-Seura, Luovutetun Etelä-Karjalan pitäjät -verkkosivut.

(12.11.2010)

Joomla Templates: from JoomlaShack