Olet tässä: EtusivuKannaksen sukuhaaratJohanneksen KARHULASukuhaaran kuulumisiaKarhunkaataja-Skytän viimeinen matka

 

400 tauno raininko veteraanit 2012

Liedon kirkko oli ääriään myöten täynnä, kun sotaveteraani, urheilumies ja karhunkaataja Tauno Raininko (vuoteen 1935 Skyttä) siunattiin viimeiselle matkalleen 24.11.2012.   Kuva: Liedon optiikka ja valokuvaamo.

Liedon sotaveteraanien seppeleen laskivat Paavo Pitkänen ja Veikko Sairanen. Saattoväki kunnioitti seppeleenlaskua seisaalleen nousten. Jokainen tajusi, että veteraanien lähtiessä katoaa pala elävää isänmaan historiaa. Lue Kyösti Rainingon kuvaus siunaustilaisuudesta tästä.

 

200 tauno raininko muisto 2012Tauno Raininko oli vanhin Taavetti Skytän elossa olevista lastenlapsista. Hän oli syntynyt Johanneksen pitäjän Karhulan kylässä 20.4.1916. Hän menehtyi 96-vuotiaana keuhkokuumeeseen 29.10.2012.

Tauno oli nuorena kotitilan töissä aina kun koulunkäynniltä ehti. Työn ohella urheiltiin, kesällä juostiin ja talvella hiihdettiin. Tauno pärjäsi hyvin ja voitti usein. Siitä alkoi elämänmittainen urheiluharrastus.

Kuva: Liedon optiikka ja valokuvaamo.

Talvisodassa Tauno oli tykinjohtajana, sen jälkeen vääpelikurssilla, ja kesäkuussa 1941 tuli lähtö jatkosotaan. Huhtikuussa 1942 Itä-Karjalassa lähellä Äänisjärveä sattui unohtumaton karhujahti.

Tauno oli hiihtolenkillä, kun kuuli lomalaisten nähneen karhun. Hän haki yksiköstään kiväärin ja lähti karhun perään. Yhtäkkiä karhu oli edessä käpälät pystyssä. Tauno ampui heittolaukauksen, mutta peto pakeni haavoittuneena. Tauno seurasi kävellen ja juosten karhua, joka yritti harhauttaa tekemällä lenkkejä ja kahlaamalla ojaa pitkin. Pitkän jäljityksen jälkeen Tauno pääsi ampumaan 50-60 metrin päästä ja karhu karjaisi kaatuen selälleen hankeen. Parin metrin päässä Tauno yritti ampua varmistuslaukauksen, mutta kivääri ei lauennut! Karhu ryntäsi kimppuun ja alkoi kaksintaistelu. Tauno sai työnnettyä kätensä ja myös kiväärin piipun pedon kitaan, joka menetti tasapainonsa, ja siinä samassa Tauno ehti ladata uudelleen ja ampua karhua rintaan. Siihen karhu kuoli. Kello oli 20.10, jahti oli kestänyt neljä tuntia.

150 tauno raininko karhu 1941Taunon kasvoissa ja käsissä oli naarmuja, ja keskisormi oli vahingoittunut niin, että sitä piti lopulta operoida kolme kertaa ja olla viikko sairaalassa. Mutta yksikkö sai lisän ruoka-annoksiinsa ja Tauno kotiin karhuntaljan.

Skytän Sanomissa vuonna 1996 julkaistun Taunon oman kertomuksen jahdista voit lukea tästä.

 

Syksyllä 1946 Tauno sai Liedosta asutustilan, jota on vuosien mittaan laajennettu. Häitä Henna Tuomisen kanssa vietettiin 1953. Perheeseen syntyi tytär ja kolme poikaa.

Kun vastuu talosta jäi pojille, Tauno otti taas kilpasukset esille. Hän voitti useita maakunnallisia veteraanikisoja ja oli kärkipäässä Suomen mestaruuskilpailuissa. Hän oli mukana järjestötoiminnassa ja sai Hiihtoliiton kultaisen ansiomerkin.

Muutama vuosi sitten tehdyt polvileikkaukset pakottivat lopettamaan hiihtämisen ja lopulta turvautumaan rollaattoriin, mistä urheilumies ei ollenkaan pitänyt.200 johanneksel 1212

Kyösti Rainingon muistotilaisuudessa pitämä puhe julkaistiin Johannekselainen-lehdessä N:o 12. Puheen kokonaisuudessaan voit lukea näpäyttämällä lehden kuvaa tai tästä.

 

Tauno Rainingon jälkeen elossa on vielä neljä Taavetin lastenlasta. Heidät on merkitty vihreällä reunuksella oheiseen sukupuuhun. Näpäyttämällä sukupuu aukeaa suuremmaksi.

400 taavetti jalkipolvet 2012

 

 

Skytän Sanomissa on useita Tauno Rainingon kirjoittamia tai hänestä kirjoitettuja artikkeleita, yllä mainitun karhujahdin lisäksi:

Skytän Sanomat 5/1998, Pekka Remes: Tauno Raininko, urheilijaveteraani
Skytän Sanomat 6/2000, Reijo Aalto: Hiihtohistoriaa: Tauno Raininko pysynyt mitalikannassa jo yhdeksällä vuosikymmenellä!
Skytän Sanomat 7/2002, Tauno Raininko: Jaakko Rainingon elämästä Karhulassa
Skytän Sanomat 7/2002, Sakari Vornanen: Tauno Raininko 85 vuotta
Skytän Sanomat 9/2008, Tauno Raininko: Suojeluskuntalaisena Karhulassa
Skytän Sanomat 11/2010: Urheilu on ollut Tauno Rainingon "salainen" ase.

 (17.12.2012)

 

Joomla Template: by JoomlaShack