Olet tässä: EtusivuKannaksen sukuhaaratJohanneksen KARHULASukuhaaran kuulumisiaUmpihankihiihdon maailmanmestari

 

400 1302 jaakko pitkanen 02
Maailmanmestari palkintoineen.

Jaakko Pitkänen - 41-vuotias sähkötekniikan diplomi-insinööri ja Karhulan Taavetti Skytän tyttärenpojantyttärenpoika - voitti umpihankihiihdon maailmanmestaruuden Pudasjärvellä 8-10.2.2013.

Hurja kisa arktisissa eräoloissa kestää kaksi vuorokautta. Kaikki ruoka, vaatteet ja muut tarvikkeet pitää kantaa mukana repussa. Kilpailu alkaa yöpymisellä lumisessa metsässä pakkasessa. Sitten on hiihtopäivä: 50-60 kilometriä hiihtosuunnistusta rasteille, joissa on erätaitoihin liityviä tehtäviä. Sitten taas yövytään tulilla.

Toisena päivänä mestaruus ratkotaan vajaan 10 kilometrin pituisella umpihankireitillä. Lähtöjärjestys perustuu edellisen päivän rastien tuloksiin. Jokaisen kilpailijan perässä hiihtää valvoja varmistamassa, että hiihto etenee umpihankea.

400 1302 jaakko pitkanen 01
Jaakko Pitkänen loppuosuudella valvoja perässään. Kuva: Sauli Herva.

Jaakko Pitkänen onnistui hyvin rastitehtävissä ja pääsi umpihankireitille ensimmäisenä. Vaikka hän pulahti suo-ojaan ja joutui selviämään suksien jäätymisestä, hän ehti voittajana maaliin vajaa minuutti ennen toiseksi tullutta moninkertaista mestaria Juha Julkusta.

200 jaakko pitk videoTämän erikoislaatuisen kilpailun tunnelmaa pääsee aistimaan noin 7 minuutin videolla, joka löytyy järjestäjien verkkosivuilta. Jaakko Pitkänen tulee kuvaan 5 minuutin 18 sekunnin kohdalla ja huutaa kastelleensa sukset. Katso video näpäyttämällä viereistä kuvaa.

"Tästä miehestä kuullaan vielä", kirjoitti Iijokisuu-lehti. On itse asiassa kuultu jo aikaisemminkin, sillä aloittelija ei kovassa kisassa pärjää. Jaakko Pitkänen on aikaisempina vuosina osallistunut neljä kertaa joukkuekilpailuun ja kaksi kertaa henkilökohtaiseen kilpailuun ja sijoittui peräti neljästi mitalisijoille. Nyt tuli ensimmäinen kulta.

Jaakko oppi suunnistamaan ja retkeilemään jo lapsena vanhempiensa Esa ja Maija-Liisa Pitkäsen kanssa. Siitä lähtien hän on harrastanut eräretkeilyä. Umpihankikisaan hän osallistui ensimmäisen kerran 2007, jolloin innostui tähän perisuomalaiseen eränkäyntilajiin.

Metsäsukset ovat 3 metriä pitkät ja siteisiin sopivilla saappailla pitää selvitä ympäri vuorokauden jopa -40 asteen pakkasessa. Repun on painettava vähintään 8 kiloa ja se punnitaan maaliin tullessa. Kirveellä ja sahalla tehdään omat polttopuut, ja pakkasessa pitää yöpyä omin varustein.

Kilpailussa ei pärjää ilman perusteellista harjoittelua ja hyviä, keveitä varusteita. Kun Nurmijärvellä ei ole ollut lunta, Jaakko on harjoitellut hiihtämällä kuuraisilla pelloilla iltahämärissä otsalampun valossa. Hän on myös sopeuttanut harjoittelun 5-lapsisen perheensä elämään esimerkiksi siten, että on vetänyt päiväunia nukkuvia lapsia perässään.

400 1302 jaakko pitkanen 03
Koko perhe ulkoilemassa helmikuussa 2013. Edessä äiti Katja Pitkänen, sitten isä-Jaakko vetämässä lapsia, oikealta Ida (9v.), Walpuri (5v.), Rebekka (6v.), Aarne (3v.) ja Nikanor (8v.).

Umpihankihiihdon maailmanmestaruuskilpailu järjestettiin jo 16. kerran. Yksilökilpailussa, jonka Jaakko Pitkänen voitti, oli 31 osanottajaa. Joukkuekilpailussa oli 69 joukkuetta 3-5 hengen joukkuein.

Linkki: Pudasjärven umpihankihiihto.

(1.4.2013)

Joomla Templates: from JoomlaShack