400 2014 12 Gerhards Frankf 01
Frankfurt am Main

Riitta Gerhards (os. Laaksonen) on Karhulan Skyttien viidettä sukupolvea. Hän asuu perheineen Frankfurt am Mainissa Saksassa. Kaupunki on monille tuttu lentokentän ansiosta. Riitta välittää Skytille terveisiä ja kertoo elämästään:

"Kotoisin olen Mäntsälästä. Opiskelin kauppatieteitä Turun kauppakorkeakoulussa vuosituhannen vaihteessa ja päädyin Roman Schatzin terminologiaa lainaten “hormonaalisen migraation” myötä Saksaan. Tapasin tulevan mieheni opiskeluvaihdon kautta Ruotsin Göteborgissa. Seuraavana vuonna huomasin kirjottavani gradua ja tankkaavani saksan kielen alkeita yliopistolla.

Olen asunut Saksassa vuodesta 2002. Töissä olen tilintarkastustehtävissä KPMG:llä, mieheni toimii juristina finanssisektorilla. Vuosien mittaan perheemme on kasvanut kolmella lapsella, joista vanhin aloittaa koulun vuoden 2015 syksyllä.

400 2014 12 Gerhards Frankf 03
Gerhardsin perhe: isä Svend, äiti Riitta ja lapset Sofia, Anton ja Elias.

Vuosina 2008 - 2014 vietin kuusi vuotta lasten kanssa kotona ns. “Elternzeit” eli vanhempainvapaalla. Töihin paluun järjestäminen mietitytti pitkään, sillä asumme molemmat kaukana sukulaisista eikä lastenhoitoapua lyhyellä varoitusajalla ole helposti saatavilla.

Mieheni työajoista johtuen olen päävastuussa talouden ja lasten hoidosta. Onneksi ystäväpiirissä on monta perhettä samassa tilanteessa, joten autammekin vuorotellen toisiamme. Sain myös neuvoteltua erittäin joustavan työsopimuksen. Teen 50 % työaikaa. Kesällä lasten koululomien aikaan olen 6 viikkoa vapautettu työtehtävistäni. Nämä tunnit teen sisään vuoden aikana. Käytännössä tämä tarkoittaa 23-tuntista työviikkoa. Minulla on myös mahdollisuus tehdä etätöitä kotoa käsin 2 - 3 päivää viikossa.

Mietimme pitkään muuttoa Suomeen, mutta varsinkin työaikojen joustavuus sekä lyhyet työmatkat saivat vaa’an kallistumaan Saksan puolelle. Meille jää täällä enemmän aikaa perheelle. Mieheni olisi myös ollut hankalaa löytää koulutusta vastaavaa työtä Suomesta. Lisäksi palkkataso on hieman Suomea korkeampi ja elinkustannukset matalammat. Kulkeminen Suomeen onnistuu helposti eikä lentoaikakaan ole kuin kaksi tuntia.

400 Riitta Gerhards sukupuu
Sukupuu Taavetti Skytästä Riitta Gerhardsiin. Näpäyttämällä kuvaa se avautuu suurempana.

Arkielämä Saksassa ei suuresti eroa Suomesta. Saksan byrokratia on aika kiemuraista ja hidasta, vaikka viime vuosina onkin tapahtunut edistystä esim. asioimisessa internetin kautta. Verotusjärjestelmä on monimutkainen ja täysin erilainen kuin Suomessa. Esimerkiksi bruttopalkkojen vertailu maiden välillä ei ole mahdollista. Pankkien luotonanto toimii eri tavalla, suomalaiset ovat edullisempia ja innovatiivisempia.

Terveydenhuolto on järjestetty täysin eri tavalla. Käytössä on satoja sairasvakuutusyhtiöitä, jotka jakautuvat yksityisiin ja julkisiin vakuutuksiin. Lääkärissä käydään lääkärin vastaanotolla eikä terveyskeskuksessa. Myös koulujärjestelmä on erilainen ja julkisten koulujen tasoa on viime vuosina kritisoitu kovasti. Suomen Pisa-tutkimuksen kärkisijat ovat olleet iso puheenaihe Saksassa.

Olen kotiutunut Saksaan vuosien myötä hyvin. Frankfurt on kansainvälinen kaupunki, jossa ulkomaalaiset kuuluvat arkipäivään. Omalla ja mieheni työpaikalla sekä lasten hoitopaikoissa lähes puolet työkavereista ja lapsista on joko ulkomaalaisia tai ulkomaalaistaustaisia. Lapsemme kasvavat kaksikielisinä. Tukena suomen kielelle ja kulttuurille toimii aktiivinen Suomi-koulu -yhdistys, joka tarjoaa opetusta kerran viikossa eri ikäisille lapsille vauvasta nuoriin saakka. Lasten myötä olen saanut suomalaisia ystäviä, joten omaa kielitaitoakin on helppo pitää yllä.

Ulkomailla asuessa haasteena on yhteydenpito suomalaisiin ystäviin ja sukulaisiin. Vierailumme Suomessa ovat suhteellisen lyhyitä eikä aikaa tahdo riittää kaikille. Myös uusien ilmiöiden seuraamisessa on oltava aktiivinen, jotta ei täysin putoa kyydistä. Mihin elämä perhettäni tulevaisuudessa kuljettaa jää nähtäväksi. Seuraavat vuodet pysymme joka tapauksessa paikoillamme."

400 2014 12 Gerhards Frankf 02
Vehreyttä Frankfurtin ympärillä.

(3.1.2015)

Joomla Template: by JoomlaShack