Olet tässä: EtusivuKannaksen sukuhaaratJääsken ORAVALA

Oravalan kylä oli Jääsken pitäjän eteläkärjessä rajoittuen etelässä Antreaan ja lännessä Viipurin pitäjään. Kylä sijaitsi Kilpeenjoelta erkanevien Imatran ja Ahvolan – Jääsken – Enson maanteitä yhdistävän poikkitien, Oravalan kylätien (myöhemmin kunnantien) molemmin puolin. Jääsken kirkolle oli maanteitse matkaa 18-20 km, Viipuriin 30 km, Hannilan asemalle 7 km.

Vuosina 1721-1866 Oravala kuului Antreaan.

Kylän maat tapasivat neljään pikkujärveen: Ahvolan, Rautasen (eli Heralammen), Heinlammen ja kylän keskellä olevaan Oravalan järveen, joissa oli haukea, lahnaa, särkeä, ahventa, madetta ja vähän ankeriastakin. Kalaa pyydettiin kotitarpeiksi.

Kylän maat olivat savi- ja hietamaita sekä osaksi hyviä mutasoita, jotka antoivat runsaita satoja savea maanparannusaineena käytettäessä. Kylää rajoittivat korkeat mäet ja osaksi graniittikalliot.

Kylässä oli alkuaan kolme maakirjataloa, jotka myöhemmin olivat jakaantuneet noin 30 tilaan ja muutamiin asuntotaloihin. Kirkonkirjojen mukaan Oravalassa on ollut seuraavia sukunimiä: Orava, Ora, Skyttä, Ahvonen, Henttonen, Sokka, Kurki, Pokkinen, Laitinen, Viskari, Fertti, Silvonen, Seitsonen, Kuittinen, Jaatinen, Talikka, Pöhö.

Skytän eli Kytän tila oli Oravalammen rannalla. Ahvolanjärvelle johti tilalta 20 m leveä 1 km pituinen linja, jonka tarina ei ole tiedossa.

Skytän tilan osti 1800-luvun lopulla maakauppias Martti Ora, jolloin Heikki Skytän (s. 1826) perhe hajosi. Siitä lähtien ei Oravalassa liene enää asunut Skyttä-nimisiä henkilöitä, mutta tilan paikka oli kartoissa edelleen Skyttä- tai Kyttä-nimisenä. Nuoriso kokoontui edelleen "Kytän kaivolla", johon liittyi joitakin vanhoja tarinoita.

Skytän tilan vanha asuinrakennus myytiin n. v. 1935 Ahvolan seppä Voutilaiselle. Vanhat aitat ja navetta purettiin. Martti Oran tytär Marja nai Antti Puhakan ja heidän poikansa Werner ja Eino Puhakka olivat Skytän tilan viimeiset omistajat. Nämä tiedot kertonut Eino Puhakka muistaa lapsuudestaan Oravalan kylästä hokeman: "Kytällä on yhdeksän miestä, muttei yhtään Yrjö-nimistä".

Lähde: Kyösti Skytän 1980-luvun alun kirjoitus

(6.2.2011)

Joomla Template: by JoomlaShack