400 1956 Emma lapset Imatrab
Kuvassa Emma lasten ja lastenlasten kanssa Imatrankoskella 1950-luvun puolivälissä.
Tyttö edessä oikealla on kirjoittaja Sirpa Paakki.

Emma Maria Juhontytär Kirssi (Girs) ja Matti Pietarinpoika Skyttä olivat Jääsken Lokkarilan kylän nuoria ja tutustuivat nuorten kokoontumisissa, heinäpellolla tai sukulaisten tapaamisissa. Matti oli syntynyt Lokkarilassa 21.4.1892 ja Emma 30.5.1893.

Matin juuret veivät Oravalaan, jossa hänen isänsä Pietari Skyttä oli syntynyt, mutta muuttanut kotivävyksi Lokkarilaan 1870-luvulla.

300 Jaaski LokkarilaLokkarila oli melko keskellä pitäjää, Oravala aivan Jääsken etelänurkassa.  
Kartta: Seppo Rapo.

Emma ja Matti vihittiin 13.11.1916, vuosi ennen Suomen itsenäistymistä. Ajat olivat vaikeat ja elämä oli niukkaa.

Perheeseen syntyi vuonna 1919 esikoispoika Eino, jonka jälkeen perhe kasvoi vielä seitsemällä lapsella, nuorin Eevi syntyi vuonna 1937. Näin perheessä oli kolme poikaa ja viisi tytärtä.

Elanto oli niukkaa, mutta kaikki lapset olivat terveitä ja hyvinvoivia. Maata viljelemällä ja hanttitöitä tekemällä perhe pysyi leivässä. Emma oli mainio matonkutoja.

Syttyi sota ja perheen oli kahdesti lähdettävä evakkoon, ensin Köyliöön ja toisella kertaa Säkylään. Jatkosotaan oli myös vanhimman pojan Einon lähdettävä. Eino kaatui venäläisten konekivääritulituksessa ja riipaisevaa oli se, että vain 17-vuotias Martti-veli oli kotirintamatöissä ja veljeään vastaanottamassa, kun junavaunu kuljetti kaatuneita kotipitäjiin.

Sodan loputtua perhe asettui Joutsenon Kuurmanrantaan. Perhe koki suuren menetyksen, kun isä Matti menehtyi yllättäen aivoverenvuotoon tapaninpäivänä 1946. Vanhin poika Martti ryhtyi hoitamaan perheenpään tehtäviä saavutettuaan juuri aikuisiän ja päästyään armeijan miinanraivaustehtävistä Suomenlahdelta. Tällöin muu perhe oli muuttanut Imatran Teppanalaan.

300 Emma Skytta 90Lapset jatkoivat koulunkäyntiään, siirtyivät työelämään ja perustivat kukin oman perheen. Emma asui koko loppuelämänsä Esko-poikansa perheen kanssa Imatran Rajapatsaalla.

Valoisana ja Jumalaan luottavana Emma eli pitkän ja hyvän elämän pitkäikäisten sisarustensa, lasten ja lastenlasten lähellä. Emma kuoli tammikuussa 1985 lähes 92-vuotiaana.

Vuonna 1983 Emma täytti 90 vuotta ja paikallislehti teki hänestä eloisan artikkelin. Näpäytä viereistä kuvaa ja lue.

Sirpa Paakki, Emman pojantytär
18.5.2016

 

Alla on Sirpan ja Emman Skyttä-sukupuu, jonka voi näpäyttämällä avata suuremmaksi.

 400 Emma Sirpa Paakki sukupuu

 

(22.6.2016)

 

 

 

Joomla Template: from JoomlaShack