Olet tässä: EtusivuKannaksen sukuhaaratViipurin pitäjän SÄINIÖSukuhaaran kuulumisiaMistä esivanhempani ovat tulleet?


Martti Skyttä

Sukuseuran mukana teettämieni isä-, serkku- ja äitilinjan DNA-tietojen mukaan minulla on yli 13 350 etäserkkua. Näistä olen valinnut 383 lähintä tai mielenkiintoisinta henkilöä serkkututkimukseeni, joka sisältää tällä hetkellä 40 909 henkilöä. Vanhimmat heistä ovat syntyneet vuosina 1350–1500 ja ovat jopa 18 sukupolven takaisia esivanhempia.

Perinteisen sukututkimuksen perusteella isäni isän suku on kokonaan Viipurin maalaiskunnasta. Isäni äidin suku on Viipurin mlk:sta ja muista Viipurin läänin pohjoisista pitäjistä. Äitini isän suku on Kiteeltä ja muista Pohjois-Karjalan pitäjistä. Äitini äidin suku on Joroisista ja muista Etelä-Savon pitäjistä. Alkuoletus on siis, että olen 75 % karjalainen ja 25 % savolainen. Kysymys kuuluu mistä isäni ja sukuni esivanhemmat ovat tulleet Viipurin maalaiskuntaan.

DNA-testit ja tulosten käyttö perinteisen sukututkimuksen apuna

DNA-näytteestäni on tehty kolme testiä: isälinjan Y111-testi, autosomaali- eli niin kutsuttu serkkutesti sekä äitilinjan mtDNA-testi. Isälinjan perusteella kuulun idästä tulleeseen N-haploryhmään, johon 58 % suomalaisista lukeutuu. Muut ryhmät ovat läntinen I-haploryhmä (28 %), eurooppalaiset R-haploryhmät (11 %) sekä muut (3 %).

500 Kartta 06b
Kuva 1. Isälinjan haploryhmän N-Z1941 esiintymisalueita.


DNA-tietojen perusteella olen 100-prosenttisesti suomalainen ja eurooppalainen, vain alle 0,5 % siperialaisuutta.

500 Kartta 07
Kuva 2. Isälinjan alle sadasta jopa 100 prosenttisesti suomalaisten ja 100 prosenttisesti eurooppalaisten esivanhempien syntymäpaikkoja.

500 Kartta 08
Kuva 3. Äitilinjan alle sadasta jopa 100 prosenttisesti suomalaisten ja 100 prosenttisesti eurooppalaisten esivanhempien syntymäpaikkoja.

Testien tuloksena minulla on yli 13 350 etäserkkua, joilla on samaa geeniä 20–190 cM (senttimorgania). DNA-etäserkuista noin 60 % on antanut esipolvitietoja yleiseen käyttöön. Etäserkkujen tutkimista varten olen kerännyt tutkimustiedostooni 383 etäsukulaisehdokkaan sekä lisäksi muiden mielenkiintoisten lähituttavien tietoja. Tässä tiedostossa on nyt 40 909 henkilöä.

Tietojen perusteella olen tunnistanut 42:lle (ja 2:lle todennäköiselle) DNA-etäserkulleni yhteisen/yhteiset vanhemmat 5–13 sukupolven takaa. Tunnistettujen joukossa on myös yhteys Jääskin Skyttä sukuun 1590-luvulla syntyneen Antti Antinpoika Ikävalkon kautta.

Tunnistetuista esivanhemmista 19 osumaa on isälinjan kautta ja 23 äitilinjan kautta sekä 1 osuma kummankin linjan kautta. DNA etäserkkujen yhteisiä esivanhempia tai saman henkilön kahden eri esipolvisukuhaaran yhteisiä vanhempia on löytynyt toistaiseksi 1178 henkilöä. Näihin DNA-serkkuihin en ole löytänyt oman sukuni esipolviyhteyttä. Etäsukulaisia esivanhempineen löytyy 403 kunnan alueelta kaikkialta Suomesta painottuen Itä-Suomeen ja entisen Karjalan alueelle.

Sukututkimustietojen jakaumakartta

Hiski-tiedoston läänien mukaisesti olen merkinnyt tutkimustulosten läänikohtaiset henkilömäärät ja osuudet prosentteina. Henkilöiden asuinpaikat ovat yleensä 1500 – 1800 luvuilta ja sama merkintä voi sisältää kahden tai useamman testatun lähisukulaisen esivanhemman asuinpaikkatiedon.

500 Taulukko krt 1
Kuva 4. Etäserkkujen vanhimpien tunnistettujen henkilöiden kotipaikat syntymä- ja kuolinkunnan sekä vihkimä- ym. osoitteen perusteella.

Syntymä/kuolinpaikan luvussa henkilö voi esiintyä kahteen kertaan, jos on syntynyt ja kuollut eri maakunnissa. Vihkimäkuntien luvuissa ovat mukana kaikki henkilöt, joiden tiedoissa esiintyy kyseisen kunnan nimi. Luvuissa on esipolvien lisäksi myös muita henkilöitä kuten sisaruksia.

Loppupäätelmä

Kysymykseen mistä isäni esivanhemmat ovat tulleet Viipurin maalaiskuntaan, ei tullut selvää vastausta. Vaihtoehtoina voisi olla Savo, Kainuu tai Keski-Suomi. Mutta muutkin vaihtoehdot ovat mahdollisia, koska ei siihen ole tarvittu kuin yksi muuttaja.

Savossa ja Kainuussa esiintyy DNA-etäserkuilla ja heidän esivanhemmillaan useampia samoja sukunimiä kuin Viipurin maalaiskunnan Skyttä-suvun naisilla. Ovat todennäköisesti kaukaisia Viipurin maalaiskunnan Skyttien sukulaisia. DNA-testituloksista voi ainakin päätellä sen minkälainen geenisekoitus tarvitaan tuottamaan 100 % eurooppalainen ja 100 % suomalainen lopputulos.

Muita karttoja

Karttamerkinnät perustuvat DNA testatun henkilön itse tekemiin kauimmaisen tunnetun isä- ja äitilinjan henkilön asuinpaikkamerkintöihin.

500 Kartta 02
Kuva 5. Isälinjan N-Z1941 osumat, etäisyys yli 350 v.

500 Kartta 03
Kuva 6. Äitilinjan mtDNA osumat, etäisyys yli 350 v.

500 Kartta 04
Kuva 7. Äitilinjan mtDNA HVR1 osumat, etäisyys sadoista tuhansiin vuosiin.

(3.2021)

Joomla Templates: by JoomlaShack