Olet tässä: EtusivuKannaksen sukuhaaratKirvun SAIRALA

 

Kirvun Skyttien tiedossa oleva kantaisä on Thomas (Tuomas) Ambrosson Skyttä (Iliä) 1696 – 1777. Aikaisemmalta ajalta on säilynyt tieto maakirjoista, että Kirvussa on ollut v. 1644 autiotilan haltijoina Tuomas ja Olof Skyttä, mutta muuta tietoa ei heistä ole toistaiseksi löydetty.

Sairalassa toimi ennen sotaa mm. Luonnonparantola, Kirvun Huopatehtaan varasto, Viipurin Saha Oy (myöh. Inkilän Saha Oy), Sairalan Saha Oy (myöh. Torajärven Saha Oy) ja Torajärven tiilitehdas Oy.

Kirvun sukuhaaran tietoja keräävät Antti Pekarila ja Hanna Luolaja. He molemmat kuuluvat Sairalan sukuhaaraan ja tarvitsevat tietoa sotiin asti kaikista Kirvun alueella olleista Skyttä-suvun jäsenistä. Mahdolliset tiedot voi lähettää: antti.pekarila(at)rauma.fi tai hluolaja(at)gmail.com.

Sairalan kylä

Sairala oli Kirvun pitäjän eteläisin kylä, jonka keskipisteenä oli aseman seutu. Sen kautta kulki rauta- ja maanteitä pitkin Viipuriin ruoka- ja puutavaraa. Sairalan asema huolehti myös postin kuljetuksesta ja jakelusta. Vastaavasti Viipurin Uuraan ja läheisen Koiviston sataman kautta kulki maailmalle Kirvussa tuotettua ja Sairalan kautta kulkenutta sahatavaraa, kaivoksissa tarvittavaa tukipuuta ja kaivospölkkyjä.

Sairalassa oli oma apteekki, lääkäri, eläinlääkäri, poliisi, nimismies, Keski-Karjalan osuusliike, Kirvun osuuskaupan päämyymälä, pankki (KOP ja Osuuskassa), vaatturi, kahviloita, kestikievari ja monen alan pienyrittäjiä. Siellä toimi myös Maamiesseura, Työväenyhdistys ja Kirvun Vilkkaan Sairalan osasto, jossa harrastettiin aktiivisesti voimistelua, pesä- ja jalkapalloa, yleisurheilua ja hiihtoa.

Sairalaan perustettiin kiertokoulun jatkona kansakoulu v. 1898, Sairalan Nuorisoseura v. 1902, Sairalan Kansanopisto v. 1924 ja 1920-luvun alussa myös oma Suojeluskunnan osasto ja Sairalan Lotat.  

Lähde: Kirja Kirvun Sairalasta, Sairalan kylätoimikunta, Karisto, 1998.

(30.5.2010)

Joomla Templates: from JoomlaShack