Olet tässä: EtusivuKannaksen sukuhaaratViipurin pitäjän SUURPERO

Suurperon kylä sijaitsi noin 10 kilometriä Viipurista itään, siinä missä Mätäjärvestä laskeva Mätäoja laskee Perojokeen.

Kannaksen tärkein tie Viipurista Pietariin kulki kylän länsipuolella muutaman kilometrin päässä. Suurpero oli 1500-luvulla suuri hajakylä, jossa oli 11 taloa. Skyttälä oli yksittäistalo metsien ja korpien keskellä parin kilometrin päässä varsinaisesta Suurperon kylästä.

300 suurpero 1770
Suurperon kylän verokartta 1770-1774. Kansallisarkisto.

Hannu Skyttä (Hannu Laurinpoika) siirtyi vuonna 1636 Suurperolta Yläsäiniölle, ja hänestä jatkuu Skyttien Säiniön sukuhaara.

Simo Skyttä (Simo Pietarinpoika) luopui Suurperon Skyttälän talosta vuonna 1706, ilmeisesti suuren pohjansodan ja Viipurin piirityksen takia ja muutti Karhulan kylään Ojantakaisen autiotilalle. Hänestä jatkuu Skyttien Karhulan sukuhaara.

Skyttälän talo säilyi Suurperon kartoissa aina 1900-luvulle asti.

Lähde: Kyläojan takana

 

300 logokuva

Sukuseuran verkkosivujen tunnuskuva on Suurperolta vuonna 2003. Mätäoja kulkee oikealla peltojen halki ja erottuu ojan varrella kasvavista pensaista. Skyttälän talo oli edessä olevan pellon keskipaikkeilla. Pellon takana on Perojoki ja Kähärin kylä vaaleana kaistaleena. Talon paikka löytyi sukuretkellä vuonna 2003 Maija-Liisa ja Esa Pitkäsen (kuvassa) ja Tuula Lindin selvitysten perusteella.

(12.11.2010)

Joomla Templates: from JoomlaShack