Olet tässä: EtusivuKannaksen sukuhaaratViipurin pitäjän SUURPEROLauri ja Jaakko Skyttä 1592

Varhaisin maininta Skytistä Karjalan kannaksella on vuodelta 1592, jolloin Lauri Skyttä mainitaan talollisena Suurperolla Skyttälän talossa. Hänen veljensä Jaakko Skyttä asui perheineen samalla tilalla.

1630-luvun puolivälissä veljesten poikien Hannun ja Yrjön välille tuli riitaa, joka ratkaistiin käräjillä siten, että tila ja rakennukset jaettiin Lauri Skytän ja hänen veljenpoikansa Yrjön kesken. Samassa oikeudenpäätöksessä Laurista käytetään nimitystä Lasse Matinpoika, jonka perusteella on päätelty, että Laurin ja Jaakon isän nimi oli Matti Skyttä.  Matista ei enempää varmuudella tiedetä.

Sukututkimusten perusteella on selvinnyt, että Laurilla oli poika Hannu ja tytär Kerttu, ja Jaakolla oli neljä poikaa Tuomas, Perttu, Yrjö ja Hannu.

500 matti 1530 sukup

Neljä sukupolvea Suurperon Skyttiä.
Jos sukupuu on tietokoneen ruudulla epäterävä, niin napauttamalla saat näkyviin suuremman kuvan.

Lauri Skytän poika Hannu Skyttä palveli jonkin aikaa ratsumiehenä. Hänestä käytettiin nimitystä 'knaappi' eli ratsutalonpoika 1610-luvulla. Skyttälän talo oli niin varakas, että vuodesta 1620 lähtien se pystyi kustantamaan ratsumiehen raskaaseen ratsuväkeen. Hannu Skyttä toimi myös lautamiehenä. Hän oli vielä 1635 Skyttälässä, mutta siirtyi seuraavana vuonna 1636 Säiniöön autiotilalle. Hänellä oli kolme poikaa Lauri, Jaakko ja Simo, joiden kautta Skyttä -suku jatkui Yläsäiniöllä.

Lauri Skytän tytär Kerttu Skyttä meni naimisiin Simo Pietarinpojan kanssa, joka tuli vävyksi Skyttälän tilalle. Heidän poikansa Heikki, Lauri ja Pietari pysyttelivät perheineen Suurperolla. Pietari sai neljä poikaa Yrjön, Juhanin, Antin ja Simon, joista Simo perheineen siirtyi 1700-luvun alussa Karhulan kylään Ojantakaisen autiotilalle. Simo Skytästä jatkuu Skyttien Karhulan sukuhaara.

Lauri Skytän veljellä Jaakko Skytällä oli neljä poikaa, Tuomas, Perttu, Yrjö ja Hannu. He kaikki olivat perheineen Suurperolla, mutta eräät heidän lapsistaan ja lapsenlapsistaan siirtyivät Säiniölle. Säiniöllä on siten sekä Lauri Skytästä että Jaakko Skytästä polveutuvia Skyttiä.

Lähteet: Kyläojan takana, sukuseuran sukutaulut

(12.11.2010)Joomla Template: from JoomlaShack