Olet tässä: EtusivuSeuran toimintaAjankohtaistaTutustumismatka Kreetalle 2013

 

Skytillä on oma agentti Kreetalla – Merja Tuominen-Gialitaki, joka kesäkausina järjestää kreetalaisia elämyksiä matkailijoille Vamosin kylän ympäristössä. Kreetalle pääsee Suomesta suorilla lennoilla, joten Merjan kanssa heräsi ajatus Skyttien sukumatkasta Kreetalle. Kävimme testaamassa ajatusta lokakuun alussa 2013.

Testi onnistui hyvin. Kreeta on hieno paikka, ihmiset ystävällisiä, sää lokakuussa miellyttävä ja kiinnostavia kohteita riittää.

Skyttien viikon matkaksi lokakuussa 2014 hahmottelimme kolme päivää järjestettyä ohjelmaa Vamosista käsin ja toiset kolme päivää vapaata Rethymnonin kaupungissa.

Ensimmäinen päivä

Lentokone saapuu aamupäivällä Haniaan, josta siirrytään bussilla Vamosin vuoristokylään ja majoitutaan kylän vierastaloihin.

 

400 131007 Vamos 12

Kuvassa Merja Tuominen-Gialitaki ja Nikos Frantzeskakis, jonka tilalla Vamosissa on vierastaloja ja järjestetään ohjelmaa. Aurinko häikäisee ja päivälämpötila on 20-25 astetta vielä lokakuussakin. Iltapäivän teema: oliivipuut ja oliiviöljy. Päivällisen voi syödä kylän laajalti tunnetussa Sterna tou Blumosifi -tavernassa, jossa tarjoillaan myös aamiaiset.

400 Kreeta kartta

Haniasta on vajaan tunnin matka Vamosiin. Rethymnonin vanha venetsialaiskaupunki, jossa vietetään loppuviikko, on samoin vajaan tunnin matkan päässä Vamosista.

Toinen päivä

Retki yli vuorten saaren etelärannalle.

400 131009 Kreeta S 34

Näemme Kreetan upeita vuoristomaisemia. Erikoiselta näyttää, miten liikennemerkkejä on käytetty ampumatauluina.

 

400 131009 Kreeta S 31

Vuorten toisella puolella Aradenan rotkolaaksossa Nikos tarjoaa meille retkilounaan. Oikealla ylhäällä näkyy rotkon yli vievä silta. Halukkaat voivat kävellä mutkittelevaa polkua rotkon pohjalle ja toista puolta takaisin ylös.

 

400 Crete birding

Luontoharrastajille Kreeta on hieno paikka. Hanhikorppikotkat viihtyvät vuoristomaisemissa (Kuva: Crete birding).

Kolmas päivä

Symposiopäivä Vamosissa Nikosin tilalla.

400 131012 symposio

Saamme tervetuliaisiksi alkupalat, jonka jälkeen siirrymme filosofilehtoon oliivipuiden alle. Kreikkalainen filosofi kertoo meille ihmiselämän perusasioista. Kuvassa Merja kääntää filosofi Elena Ravanin  puhetta.

 

400 131012 Vamos 23

Sitten siirrytään ruuanlaittoon. Kreikkalaiset emännät ja Merja opastavat kädestä pitäen, miten tehdään piirakoita ja viininlehtikääryleitä. Näemme myös, miten kreikkalaista oliiviviinaa rakia valmistetaan.

 

400 131012 Vamos 52

Lopuksi nautitaan aito kreikkalainen lounas ulkona puiden varjossa. Musiikki soi ja palan painikkeeksi on veden lisäksi tarjolla paikallista viiniä ja rakia.

Neljäs, viiden ja kuudes päivä

Aamiaisen jälkeen ajetaan Rethymnoniin, jossa ollaan loppuviikko. Jokainen voi tutustua vanhaan kaupunkiin, käydä ostoksilla, uimarannalla tai muissa kohteissa oman aikataulunsa mukaan.

 

400 131007 Rethymno 02

Venetsialaisten 1500-luvulla rakentama vanha kaupunki on säilynyt harvinaisen hyvin. Talot ovat vieri vieressä ja kapeat kujat tarjoavat varjoa helteessä. Autoilu on kielletty vanhan kaupungin kujilla.

 

400 131008 Rethymno 07

Vanhan kaupungin vieressä on uutta: kilometrien mittainen hieno hiekkaranta, jossa rantahotelleja toisensa perään. Lokakuussa varsinainen turistisesonki on jo ohi, mutta vielä on väkeä rannalla. Välimeren kirkas vesi on yli 20 astetta.

 

400 131009 Rethymno 03

Rethymnonin vanhan kaupungin kujilla on vieri vieressä pikku ravintoloita ja kauppapuoteja kaikkiin tarpeisiin. Hintataso on Suomeen verrattuna edullinen. Rethymnonissa on myös useita museoita ja hienoja vanhoja kirkkoja.

Seitsemäs päivä

Varhainen lähtö Hanian lentokentälle, josta lento lähtee ennen puoltapäivää ja takaisin Suomeen saavutaan iltapäivällä. Suora lento kestää noin neljä tuntia.


Matkan jatkovalmistelut

Matkan yksityiskohtia viimeistellään matkatoimistojen kanssa ja matkan täsmennetty ohjelma sekä hinta selviävät vuoden 2014 alussa. Lokakuussa 2013 viikon pakettimatka Rethymnoniin aamiaisineen maksoi noin 700-900 euroa.

Kreetaan ja Merja Tuominen-Gialitakin järjestämiin ohjelmiin voit tutustua
-  hänen yrityksensä Kreetan maun verkkosivuilla,
-  Facebook-sivuilla, sekä 
-  symposion sivuilla.

 

Teksti ja kuvat: Aarne Reunala

(24.10.2013)

Joomla Templates: from JoomlaShack