Olet tässä: EtusivuSeuran toimintaAjankohtaistaUusi kirja: Koko kylän pidot

 

400 2013 1012 Vamos
Pidot Vamosin kylässä lokakuussa 2013

Merja Tuominen-Gialitaki, joka on esitelty Kuukauden Skyttänä näillä sivuilla, on kirjoittanut uuden kirjan ”Koko kylän pidot – elämänmenoa kreetalaisittain”. Kirjassa hän kertoo kokemuksiaan Kreetalta, missä hän oli naimisissa lähes parikymmentä vuotta ja on siellä nykyisin matkailuyrittäjänä puolet vuodesta.

200 koko kylan pidotPohjoismaalainen voi oppia paljon Kreetan elämänilosta ja arjen nautinnoista, mutta toisaalta byrokratiaa on joskus harmiksi asti. Kännykkäliittymää varten tarvitaan veronumero, joka pitää hakea verotoimistosta. Monista jonoista selviytymisen jälkeen tarvitaan vielä valokopioita, joihin pitää hakea leimat poliisiasemalta. Ja niin edelleen. Päivä ei riittänyt asian hoitamiseen, mutta onneksi Merjan ystävä tarjosi avuksi kirjanpitäjäänsä, joka hoiti byrokratian loppuun.

Hankaluudet voitetaan huumorilla ja elämänilo kukoistaa. Merja meni Kreetalle työn perässä vuonna 1981 ja ihastui kauniiseen saareen ja sen yhteisölliseen elämään. Kreetan keittiöstä tuli aarreaitta, josta hän on kirjoittanut jo kaksi keittokirjaa.

Kreetalla elämä on inhimillistä. Ihminen ei ole pelkästään kuluttaja. On aikaa istua kiireettä kahvilassa ja on lupa elää leppoisasti. On aikaa laittaa ruokaa hyvin. Kylän teurastajalla ei ole tarjolla hunajamarinoituja broilereita vaan oikeaa kanaa, joka ehkä vielä eilen kaakatti ja asui kanatarhassa appelsiinipuun alla.

Naiset ovat useimmiten kotona lasten ja vanhusten kanssa. Sosiaalisten taitojen, käytöstapojen ja perinteiden arvostus on korkealla ja läheisistä huolehditaan. Miehet viihtyvät kahviloissa, siellä tavataan kavereita ja poliitikkoja ja sinne sovitaan tapaamiset vakuutusasiamiehen, agrologin tai konekauppiaan kanssa. Siellä käydään aamutuimaan kahvilla ennen töitä, siellä juodaan kupponen siestan jälkeen ja siellä tavataan illalla ystävät.

Suomessa käymässä ollut kreetalainen vieras ihmetteli Merjalle, kun missään ei näkynyt kahvilaa. ”No missä te voitte sitten tavata naapureitanne ja tutustua ihmisiin?”

Lokakuussa 2014 sukuseuran matkalaiset pääsevät tutustumaan Kreetaan ja kreetalaisiin Merjan opastuksella. ”Koko kylän pidot” kannattaa lukea, siitä saa huumorin sävyttämiä hyviä ja myös syviä matkaeväitä. Kirjan voi hankkia esimerkiksi Kreetan maun verkkosivujen Merjan puodista, sen Kirjat-sivulta.

Matka naiseksi

200 140416 AnnaAnna-lehden pääsiäisnumero löysi Merjan ja tarjosi lukijoille Matka naiseksi -elämäntarinan hänestä. ”Äitini oli evakko Karjalasta ja isäni kotoisin Varsinais-Suomesta. Jo pienestä pitäen puhuin kahta murretta, äidilleni karjalaa ja isälleni varsinaissuomea. Äidille sanoin, että lapaset, isälle puhuin vanttuista”. Voit lukea koko artikkelin tästä.

Kirjat

Merja on kokenut kirjoittaja. Koko kylän pidot on hänen kuudes kirjansa, sitä ennen tulivat kolme matka- ja kulttuurikirjaa ja kaksi keittokirjaa: 

Kreeta, Zeuksen paratiisi, Kansankulttuuri 1986
Kreeta, tuulten ja myyttien saari, Suomen matkailuliitto 1990
Kreetalainen keittokirja – terveen elämän avain, Suomen matkailuliitto 1997
Kreeta, vieraanvaraisten jumalten saari, Tammi 2002
Viisaan syömisen lähteillä – kreetalaisen keittiön salaisuudet, Tammi 2007
Koko kylän pidot – elämänmenoa kreetalaisittain, Kirjapaja 2014

400 merja kirjat

(24.4.2014)

 

 

Joomla Template: by JoomlaShack