Olet tässä: EtusivuSeuran toimintaAjankohtaistaSkyykän säännöt

 

Kyykkä on vanha karjalainen peli, jonka viralliset säännöt on hyväksynyt Kyykkäliitto. Skytän suvun tarpeisiin Teppo Raininko on soveltanut sääntöjä vähän helpommiksi siten, että kenttä on vähän pienempi ja mailat kevyempiä. Pelin nimeksi sopii Skyykkä.

Skyykässä kaksi pelineliötä ovat kiinni toisissaan. Neliöiden koko voi vaihdella pelaajien ja käytettävissä olevan tilan mukaan, mutta esimerkiksi 4 x 4 metriä on toimivaksi havaittu koko aikuisille pelaajille.

Kyykkäliiton säännöistä poiketen Skyykässä oma neliö on lähempänä. Tämän neliön taakse piirretään hieman kenttää leveämpi heittoviiva, jonka takaa heitto suoritetaan. Viiva voi olla sekin 4 metrin päässä pelineliöstä. Erilaisella heittovoimalla varustetuille pelaajille voidaan räätälöidä omat heittoviivat.

Kyykät ovat puusta sorvattuja lieriöitä kooltaan 50 x 100 mm, ja mailat ovat kooltaan 50 x 500 mm. Ne ovat siis pienempiä kuin virallisessa kyykässä. Kyykkiä laitetaan riviin 20 kpl kummankin pelineliön heittoviivan puoleiselle rajalle.

Peli alkaa siten, että ensimmäisen joukkueen ensimmäinen pelaaja heittää peräkkäin kaksi mailaa ja koettaa saada kyykkiä pelialueen ulkopuolelle tai vastapuolen neliöön.

400 2014 0809 Hollola 21

Ulos lentäneet kyykät kerätään laatikkoon ja neliöihin kaatuneet kyykät nostetaan pystyyn siihen paikkaan, mihin ne kaatuivat. Jokainen omassa pelineliössä oleva kyykkä on oma riippumatta siitä, kummalle joukkueelle se alussa kuului. Rajatapaukset tulkitaan heittäjän vahingoksi.

Heittovuoro vaihtuu toiselle joukkueelle, jonka ensimmäinen pelaaja heittää mailat. Jälleen nostetaan kaatuneet kyykät pystyyn ja vaihdetaan joukkuetta ja heittäjää.

Tavoitteena on saada oma neliö puhtaaksi heittämällä kyykät joko pelistä ulos tai vastapuolen neliöön. Voittajajoukkue on se, joka putsaa oman neliönsä vähemmillä heitoilla.

Jos aloittanut joukkue saa ensin neliönsä tyhjäksi, se ei ole vielä automaattisesti voittaja, sillä vastapuolella on tasoittava vuoro. Jos vastapuoli ei saa neliötään tyhjäksi tasoittavalla vuorolla, se häviää.

Peli päättyy tasapeliin, jos tasoittavalla vuorolla joukkue saa neliönsä tyhjäksi käytettyään yhtä monta mailaa kuin aloittanut joukkue. Jos toinen joukkue selviytyy yhdellä mailalla, mutta toinen käyttää viimeisessä vuorossaan molemmat, on vähemmillä mailoilla selvinnyt joukkue voittanut.

Skyykkä on siitä hyvä peli, että sitä voi pelata erikokoisilla kentillä ja soveltaa sääntöjä ja rajoja eritasoisille pelaajille. Pelaajia voi olla eri määrä joukkueissa. Jos kenttä ei ole tasapuolinen, voidaan pelata kaksi erää ja vaihtaa puolia. Kiireelliset voivat pelata vähemmillä kyykillä.

Kova hiekka on paras, mutta ei ainoa, alusta. Pehmeä hiekka tai oikein lyhyeksi leikattu nurmikko toimivat nekin, mutta jarruttavat kyllä kyykkiä. Jää toimii myös alustana. Asvaltti kuluttaa pelivälineitä ja saa ne kimpoilemaan ikävästi. Hiekkaan rajat voi piirtää kengällä tai mailalla, mutta voi ne vaikka maalata spray-pullollakin.

Skyykän säännöt tulostettavana pdf-dokumenttina

Lähde: Skytän Sanomat 13/2014, s. 25
Kyykän viralliset säännöt: http://www.kyykkaliitto.fi/saannot.php.

(11.8.2014)

Joomla Templates: by JoomlaShack