Olet tässä: EtusivuSeuran toimintaAjankohtaistaSkytät Tornien taistossa

  

400 2015 0509 Keso 04
Seppo Takatalo, Esa Pitkänen, Aarne Reunala ja Maija-Liisa Pitkänen Keson tornissa.

Skyttien joukkue osallistui Tornien taisto -lintutapahtumaan lauantaina 9.5.2015. Joukkuessa olivat Maija-Liisa ja Esa Pitkänen, Aarne Reunala sekä alusta pitäen mukana ollut biologiystävä Seppo Takatalo. Joukkue tarkkaili lintuja Ilomantsissa Kesonsuon lintutornissa jo 12. kerran.

Kesolla havaittiin 61 lintulajia, mikä on hyvä tulos. Siihen on päästy vain kaksi kertaa aikaisemmin. Voitto meni Pyhäjoelle Parhalahden torniin, jossa nähtiin 111 lajia. Rannikolla ja etelässä lintuja nähdään aina lähes kaksi kertaa enemmän kuin tällaisella Itä-Suomen suolla.

Tornien taisto on Suomen suurin lintutapahtuma, jossa lintutornista yritetään havaita mahdollisimman monta lintulajia kahdeksan tunnin aikana. Mukana oli 325 joukkuetta, joista Keso sijoittui sijalle 201.

400 keso kartta torni
Ilomantsin Kesonsuolla on vankka katettu lintutorni.

Keson havainnoista mielenkiintoisimmat olivat mustapyrstökuiri ja harmaahaikara.

100 mpkuiriMustapyrstökuiri (Lintuopas)

Harmaahaikaraa ei ole aikaisemmin havaittu Kesolla ja havainto oli erikoinen. Neljä haikaraa nähtiin lyhyen hetken yli kahden kilometrin päässä ja yhden siipi välähti valkeana, kun linnut laskeutuivat Koitajoen reunametsän taakse. Viiden minuutin kuluttua samat neljä haikaraa koikkelehtivat tiheänä ryhmänä itäänpäin Koitajoen yläpuolella. Niiden värit eivät kuitenkaan erottuneet vastavalossa kaukoputken täydellä 60-kertaisella suurennuksellakaan. Olivatko ne harmaahaikaroita – vai mahdollisesti täysvalkeita ja vielä harvinaisempia jalohaikaroita?

Jälkeenpäin selvisi, että Patvinsuon lintutornissa 30 kilometriä pohjoiseen oli nähty yksi harmaahaikara, mutta samaan aikaan, joten kyse oli eri linnusta. Tiira-lintutietopalvelun mukaan harmaahaikararyhmiä ei ollut nähty edeltävinä viikkoina keskisessä Suomessa, mutta - yllätys, yllätys - neljä jalohaikaraa oli kaksi päivää aikaisemmin lähtenyt Jyväskylän pohjoispuolelta Laukaasta koilliseen Pohjois-Karjalan suuntaan. Laukaan haikaroista saatiin valokuviakin. Keson parvi oli samanlainen tiheä ryhmä kuin Laukaan valokuvassa.

200 jalohaikara laukaa 150507
Neljä jalohaikaraa Laukaassa 7.5.2015 (Tiira lintutietopalvelu)

Näiden havaintojen perusteella vaikuttaa todennäköiseltä, että Kesonsuon haikarat olivat jalohaikaroita eikä harmaahaikaroita, kuten Tornien taiston tulospalveluun ilmoitettiin. Toivottavasti Ilomantsista löytyy joku, joka on nähnyt neljä oudonnäköistä isoa valkeaa lintua, niin epävarma havainto voisi saada varmistuksen.

300 haikaratKävikö Kesolla jalohaikara vai harmaahaikara? (Lintuopas)

Lintutornissa ollaan täysi työpäivä auringon noususta kello 5 iltapäivään kello 13 saakka. Keson joukkue heräsi aamuyöllä Pitkästen kesäpaikassa Ilomantsin Ryökkylässä ja kello 4 lähdettiin ajamaan kohti Kesoa. Puolen tunnin ajon jälkeen käveltiin pitkospuita suon yli ja saavuttiin viideksi metsäniemekkeen kärjessä olevalle korkealle lintutornille.

100 2015 keso lomakeVarusteina tarvitaan lämpimät vaatteet, kiikarit ja kaukoputket sekä eväät. Tornista voi välillä käväistä jaloittelemassa, mutta kahden pitää aina olla paikalla, sillä hyväksyttyyn havaintoon vaaditaan vähintään kaksi havainnoitsijaa.

Viereistä kuvaa näpäyttämällä voit tutustua Skyttien havaintolomakkeeseen, johon havaitut lintulajit rastitettiin.

400 140503 Keso 06
Kesonsuo tornista nähtynä, takana metsien keskellä virtaa Koitajoki.

(12.5.2015 AR)

Joomla Template: by JoomlaShack