Olet tässä: EtusivuSeuran toimintaAjankohtaistaKarmea tarina - Skytte merirosvona

 

400 Kvallstunden 1 2016


Vuonna 1657 Gustaf Adolf Skytte palasi vuokralaivalla sotimasta Puolasta. Hän oli kenraalikuvernööri Johan Skytten 20-vuotias pojanpoika, joka oli perinyt isoisänsä hankkiman suuren Strömsrumin kartanon Smoolannin rannikolla.

Gustaf Adolf ei kuitenkaan ollut kiinnostunut kartanosta vaan seikkailuista. Hän päätti ryöstää vuokralaivan. Kolmen kumppaninsa kanssa he tappoivat ja heittivät mereen laivan omistajan, tämän pojan ja apupojan. Kauppakirja väärennettiin, ja nyt Skytte omisti virallisesti hienon laivan, jota hän alkoi käyttää merirosvoukseen yhdessä lankonsa Gustaf Draken kanssa.

200 Kvallstunden 1 2016 piratVuonna 1661 he päättivät purjehtia Englantiin tapaamaan Skytten appiukkoa. Matkalla he kohtasivat hollantilaisia kauppalaivoja ja kääntyivät seuraamaan niitä. Pimeän tullen he hyökkäsivät viimeisenä olevaan Kultainen leijona -nimiseen laivaan ja tappoivat kauppiaat ja miehistön. Arvokas lasti siirrettiin omaan alukseen, jonka jälkeen Kultainen leijona upotettiin Smoolannin Blå Jungfru -saaren lähelle.

Mutta sitten onni kääntyi. Huhu ryöstetyistä arvotavaroista levisi ja Kalmarin poliisi sai kiinni Skytten sekä miehistön jäsenet. Gustaf Drake onnistui pakenemaan Saksaan. Vuonna 1663 miehistö tuomittiin hirtettäviksi lukuun ottamatta kolmea laivapoikaa ja rosvouksen ilmiantanutta merimiestä. Gustaf Adolf Skytte vältti aatelisena hirttotuomion ja hänet ammuttiin 26-vuotiaana 27.4.1663.

Tällainen synkkä Skytte-tarina julkaistiin ruotsalaisen Kvällstunden-lehden numerossa 1/2016. Kaija Alaja välitti ystävällisesti artikkelin sukuseuran tietoon. Lue koko artikkeli ”Adelsmannen blev pirat”.

Kenraalikuvernööri Johan Skyttestä on enemmän tietoa Aatelinen Skytte-suku -sivulla. Merirosvo Gustaf Adolfkin mainitaan siellä.

(30.5.2016)

 

Joomla Templates: by JoomlaShack