Olet tässä: EtusivuSeuran toimintaAjankohtaistaKarjalan Skytät eivät läheistä sukua

 

 400 DNA Suomi map

Skyttien geenitestiryhmä kokoontui Kouvolassa 10.11.2016 ja siellä voitiin todeta, että Karjalan Skyttä-sukuhaarat kuuluvat isälinjaltaan samaan itäiseen N-M232 haploryhmään eli perimän tyyppiin.

Mutaatio M232 on tapahtunut tuhansia vuosia sitten. Sen jälkeen Skyttä-sukujen miehillä on tapahtunut lisää mutaatioita niin, että nykyiset Skyttä-sukuhaarat eivät isän kautta ole läheistä sukua keskenään. Tämä näkyy osumakartoissa, joita voi tarkastella omilla testisivuilla.

400 DNA matches 37 Aarne

Kartoissa näkyvät kymmenien tuhansien testattujen joukosta ne, jotka ovat lähimpänä omaa geenirakennetta. Jokaisella on osumia Suomesta ja jopa Pohjois-Amerikasta ja Venäjältä, mutta Skyttä-suvut eivät tule näkyviin toistensa kartoissa.

Tutkimusta jatketaan serkkutestillä

Isälinjan testi ei kerro sitä, että Skytät voivat olla sukulaisia myös äidin kautta. Perinteisen sukututkimuksen kautta tiedetään, että Säiniön ja Karhulan Skytillä on yhteisiä juuria 1600-luvulla, mutta yhteys jatkuu välillä äitien kautta. Muiden sukuhaarojen mahdollisista yhteyksistä ei ole tietoa.

Skyttien geenitestiryhmä päättikin jatkaa analyysejä Family Finder -serkkutestillä, joka selvittää sukulaisuutta myös äitien kautta. Testi on helppo toteuttaa, sillä se tehdään samasta sylkinäytteestä kuin isälinjan testikin. Lisätesti maksaa noin 60 euroa.

400 2016 1110 SkyttDNA Kouvola 08
Skyttien geenitestiryhmä Kouvolassa 10.11.2016: Jukka Skyttä, Kai Skyttä, Sirpa Paakki (ei testattu, mukana Imatralta kiinnostuksesta aiheeseen) , Martti Skyttä, Marko Skyttä ja Aarne Reunala. Hiitolan sukuhaaran Teuvo Skyttä ei päässyt paikalle.

Ovatko Länsi-Suomen Skytät idästä vai lännestä?

Suomalaisista miehistä 60% kuuluu idästä tulleeseen N-ryhmään. 30% kuuluu lännestä tulleeseen I-ryhmään, joka erkaantui N-ryhmästä noin 35 000 vuotta sitten.

Historiatietojen mukaan ensimmäiset Skytät tulivat Ruotsista Ahvenanmaan kautta Lounais-Suomeen joskus 1000-luvulla. Olisi kiinnostavaa selvittää, kuuluvatko he lännestä tulleeseen I-haploryhmään. Siinä tapauksessa sukuyhteys Karjalan Skyttiin olisi 35 000 vuoden takana.

Lisää tietoa DNA-sukututkimuksesta ja Skyttien DNA-hankkeesta löytyy Sukututkimus-sivuilta.

(15.11.2016 AR)

Joomla Template: by JoomlaShack