Olet tässä: EtusivuSeuran toimintaAjankohtaistaDNA-raportti valmistui - kaukaisia sukulaisia ollaan

 

 400 2019 04 Olemmeko sukua

Kolmivuotisen (2016-2019) DNA-hankkeen tulokset esiteltiin vuosikokouksessa 31.3.2019. Hankkeessa saatiin selville, että kuusi testattua Skyttä-mieslinjaa kuuluvat samaan N-M232 haploryhmään, joka tuli Suomeen itäistä reittiä noin 700 jKr. Skyttä-miehet olivat erkaantuneet toisistaan jo tätä ennen n. 100 - 400 jKr.

Skyttä-mieslinjat ovat siis hyvin kaukaista sukua, mutta se ei liity Skyttä-nimeen, jota ruvettiin käyttämään eri pitäjissä vasta joitakin satoja vuosia sitten.

Kokonaisperimätesti (Family Finder), joka mittaa sukulaisuutta sekä miesten että naisten kautta, osoitti kuitenkin, että Skyttien välillä on runsaasti sukuyhteyksiä viime satojen vuosien ajalta. Se johtunee siitä, että Skytät ovat eläneet samalla, suhteellisen pienellä Karjalan kannaksen alueella, jossa puolisoita on löydetty myös naapuripitäjistä.

Samantapaisia sukuyhteyksiä Skytillä on varmaan useimpiin karjalaisiin sukuihin.

200 2019 04 Skytt DNA rapoorttiDNA-testit antoivat lisäksi tietoa tuhansista, ennen tuntemattomista sukulaisista, joista joidenkin sukuyhteys pystyttiin selvittämään perinteisen sukututkimuksen avulla. DNA-tutkimusta olisi kiinnostavaa jatkaa muihin Karjalan ja Suomen Skyttä-sukuihin sekä äitilinjan testeihin.

Vuosikokouksessa esitetyn diaesityksen voit katsella tästä tai näpäyttämällä otsikkokuvaa.

Loppuraportti pdf-tiedostona avautuu tästä tai viereisestä kuvasta.

Joomla Templates: by JoomlaShack