Olet tässä: EtusivuSeuran toimintaAjankohtaistaJukan kirjavalinta

 

300 2020 0625 MolinaKoronakevään aikana minulla oli paljon hyvää aikaa lukea kirjoja, joka on yksi mieliharrastukseni. Yleensä luen paljon esillä olleita kirjoja, mutta myös dekkareita ja sotakirjoja. Elämänkerrat ovat aina kiinnostaneet minua ja niinpä kerron nyt lukemastani toisenlaisesta elämänkerrasta.

Sukuseuramme jäsen Seija Molina (os. Skyttä) on kirjoittanut kirjan ”Sivullisen sanomaa, Ajatuksia toiseudesta ja muukalaisuudesta".

Seija syntyi Hiitolassa ja evakkoperheen tytär avioitui entisen katolisen papin, venezuelalaisen Orlando Molinan kanssa aikana, jolloin ulkomaalaisia Suomessa ei juuri näkynyt. Seija itse on teol.tri, VTM ja rovasti ja ollut pitkään töissä myös ulkomailla.

200 1950l Ulvila Juho Miina SkyttSeija nimeää harrastuksekseen ihmisten katselun ja kuuntelun neljällä mantereella. Elämä onkin kuljettanut häntä monta kertaa sivullisen rooliin. Minua kiinnosti hänen ajatuksensa evakon kodittomuudesta. ”Karjalaiset ovat pakomatkalla, minulle kerrottiin, kun olin lapsi. Myöhemmin tajusin, että se on minun heimoni. Joukossa olivat äitini ja isäni lehmineen ja hevosineen”, kirjoittaa Seija.

Toinen asia, jota Seija pohti. "Mietin esimerkiksi sitä, että kenelläkään ei todennäköisesti ollut mukanaan yhtään kissaa, ei ehkä koiraakaan. Myönnän, että se on outo ajatus, mutta jos nykyään lähdettäisiin evakkoon, olisi todennäköisesti mirrejä ja musteja mukana”.

Seija kirjoittaa myös kodittomuudesta ja muukalaisuudesta. Seija sai kuulla, että hän on evakkolapsi. Seija kirjoittaa, kun kuulin sanan ”evakkolapsi”, havahduin muistamaan, kuka olin. Olin evakko, sivullinen, muukalainen.

Seija kirjoittaa, että kokemus muukalaisuudesta jäi sittenkin elämään minussa jossakin syvällä. En ole sitä torjunut. Mutta hän löytää siitä myönteistäkin. ”Tiesin nyt, mistä tulen, missä ovat sukuni juuret”.

Seija kirjoittaa monesta muustakin elämän ilmiöstä hienoja, syvällisiä ajatuksia. Kannattaa lukea. Ihan lopuksi kirjan arviosta. Kaiken keskellä Seija Molina on kuitenkin löytänyt hyvän sanoman, sanoman toivosta, jonka hän haluaa jakaa muille sivullisuutta kokeville.
Sukuseuran verkkosivuilla on lisää tietoa hänestä, kohdassa kuukauden Skyttä, muutaman vuoden takaa.


Jukka Skyttä

 

(25.6.2020)

Joomla Templates: by JoomlaShack