Sukuseuran 30-vuotisjuhla pidettiin Helsingissä hotelli Arthurin komeassa juhlasalissa lauantaina 29.10.2011. Juhlimassa oli 50 henkeä.
- Yllä oleva valokuva osanottajista avautuu suurempana näpäyttämällä sitä.
UUTTA: Eräiden valokuvien vieressä on painonappi, jota näpäyttämällä pääsee katsomaan juhlan esityksiä, kahta videota ja kolmea muuta esitystä.
Aamupäivällä hallitus vei kukkatervehdyksen sukuseuran perustajan Kyösti Skytän haudalle Maunulan uurnalehdossa. Kyösti Skytän puoliso Hilkka Skyttä, joka oli vielä mukana seuran 25-vuotisjuhlissa vuonna 2006, oli keväällä laskettu samaan perhehautaan. Kuvassa vasemmalta Antti Pekarila, Jukka Skyttä, Martti Skyttä ja Aarne Reunala.
Juhla alkoi lounaalla Arthurin ruokasalissa, jonka jälkeen siirryttiin juhlasaliin. Puheenjohtaja Jukka Skyttä toivotti osanottajat lämpimästi tervetulleiksi.
"Seura toimii niin aktiivisesti, kuin sen jäsenet", siteerasi Jukka Skyttä seuran perustajaa ja ensimmäistä puheenjohtajaa Kyösti Skyttää. On hienoa, että täällä on näin runsaasti aktiivisia Skyttiä.
Säiniön Skyttien nuoreen polveen kuuluva Alisa Helenius esitti Jani Fromin säestyksellä lauluja, jotka sattumalta kertoivat kaikki rakkaudesta. Herkästi esitetyt kauniit laulut olivat Linnuton puu, Rakkauslaulu, Halleluja sekä More than words.
Puheenjohtaja Jukka Skyttä esitti tiivistelmän seuran 30-vuotishistoriikista. Hän pyysi niitä nostamaan käden ylös, jotka olivat olleet mukana perustavassa kokouksessa 30 vuotta sitten. Peräti 10 kättä nousi, myös puheenjohtajan oma käsi.
- Historiikki avautuu näpäyttämällä vieressä olevaa painiketta.
Seura on toiminut aktiivisesti, kertoi Jukka Skyttä. Jokavuotisten vuosikokousten lisäksi seura on järjestänyt joka toinen vuosi kesäkokouksia tai sukumatkoja, joissa on ollut enemmän aikaa seurustella ja vaihtaa kuulumisia.
Aarne Reunala esitteli Karjalan kannaksen viisi Skyttä-sukuhaaraa verkkosivuilla olevan aineiston pohjalta. Säiniön ja Karhulan Skytät ovat sukua keskenään, mutta muiden sukuyhteyksistä ei vielä ole tietoa. Lisäksi Jaakkimasta ja Hiitolasta on lähtöisin paljon Skyttiä, jotka eivät vielä ole mukana seuran toiminnassa. Varapuheenjohtaja Martti Skytän ylläpitämät sukutaulut antavat paljon mahdollisuuksia sukuselvityksiin.
- Esitys avautuu näpäyttämällä viereistä nappia.
Leena Taimela-Helenius - hallituksen jäsen ja lauluja esittäneen Alisa Heleniuksen äiti - esitti maanläheisen otteen Skytän perhekunnan elämästä Karjalassa 1900-luvun alkupuolella.
- Tyyne Koskelinin os. Skyttä kuvaus perheen elämästä avautuu näpäyttämällä viereistä nappia.
Ainoa suvun ulkopuolinen esiintyjä oli runomies Reijo Vähälä. Entinen korkeushypyn Suomen mestari toi pohjalaisten ja hämäläisten terveiset juhlaan ja esitti sikermän runoja ja karjalaisia lauluja karheanherkällä äänellään.
- Oheisessa videossa on otteita Lauri Pohjanpään runosta Muurahaisen neuvo sekä laulusta Karjalan kunnailla. Videointi tapahtui vähän yllättäen ja siksi laatu ei ole kehuttava. Muurahaisen neuvo -runosta piti äänitysvirheiden takia pätkiä osia pois ja Karjalan kunnailla -laulusta puuttuu alku. Verkkomestarina valitan puutteita, mutta puutteineenkin videosta välittyy esitysten ja tilaisuuden hyvä tunnelma.
Maija-Liisa Pitkänen toi tilaisuuteen Karhulan rekisteröimättömän Skyttä-seuran terveiset. Hän kertoi tulleensa siihen tulokseen, että Karjala säilyi suomalaisena Venäjän vallan allakin sen ansiosta, että lukutaito oli laajalle levinnyt, toisin kuin muualla Venäjällä.
Pääsihteeri Eine Kuismin toi Sukuseurojen keskusliiton terveiset ja luovutti Aarne Reunalalle keskusliiton kultaisen ansiomitalin sukuseuratoiminnan hyväksi tehdystä työstä.
Sukuseuran pitkäaikainen hallituksen jäsen ja taloudenhoitaja Tapani Skyttä sai ansioistaan Sukuseurojen keskusliiton pronssisen ansiomitalin. Tapani Skyttä merkki rinnassaan keskellä, kuvassa myös Jukka Skyttä ja Eine Kuismin.
Sukuseura kutsui kaksi uutta kunniajäsentä, Tuula Lindin ja Maija-Liisa Pitkäsen, jotka kuusi vuotta sitten saivat valmiiksi laajan sukuhistorian "Kyläojan takana". Tuula Lind ei valitettavasti päässyt juhlaan, joten viiri hopealaattoineen luovutetaan hänelle myöhemmin.
Palkitut Tapani Skyttä, Maija-Liisa Pitkänen ja Aarne Reunala sekä Sukuseurojen keskusliiton pääsihteeri Eine Kuismin.
Perinteiseen tapaan lopuksi kajautettiin Karjalaisten laulu.
Juhlan jälkeen juotiin juhlakahvit ja samalla oli vielä aikaa vaihtaa kuulumisia.
(4.11.2011)