Sirpa Paakki oli vastaanottamassa Skyttiä aurinkoisena syyslauantaina 20.9.2014. Imatran seurakunnan Päivärannan kurssikeskus Immolanjärven rannalla antoi sukutapaamiselle erinomaiset puitteet. Tapaamisessa oli mukana kaikkiaan 40 Skyttää.
Voit avata sukutapaamisen ohjelman ja
osanottajaluettelon näpäyttämällä kuvaketta
Lounaan jälkeen siirryttiin lähellä olevaan Rajamuseoon Immolan varuskunta-alueella. Museo avattiin varta vasten Skyttien vierailua varten.
Sotilaskoti ja Rajamuseo ovat samassa rakennuksessa. Immolassa on Kaakkois-Suomen rajavartioston esikunta sekä raja- ja merivartiokoulu.
Oravalan Skyttien yllätys: vieraille tarjottiin sotilaskodin maankuulut munkkikahvit.
Reservin kapteeni Pertti Saukkonen kertoi rajavartiolaitoksen toiminnasta sekä Rajamuseosta.
Museossa on täytettynä Suomen ensimmäinen rajakoira Caesar, "Lapin kauhu", joka kuoli täysin palvelleena vuona 1929 (Kuva Wikipedia).
Toisena vierailukohteena oli Alvar Aallon suunnittelema Kolmen ristin kirkko Vuoksenniskalla. Se vihittiin käyttöön vuonna 1958.
Kirkon ovella kokoonnuttiin ryhmäkuvaan. Näpäyttämällä kuvaa se avautuu suurempana erilliseen ikkunaan.
Seurakunnan puhallinkvartetti esiintyi Aallon upeasti kaartuvassa kirkkosalissa.
Suntio Pekka Tirronen esitteli kirkon värikästä historiaa ja näytti urkujen toimintaa urkupillien avulla. Kirkko on erittäin suosittu vierailukohde ja siellä käy paljon ulkomaalaisia arkkitehuurin harrastajia ja ammattilaisia. Kannattaa käydä.
Alvar Aallon nimikirjoitus on tallennettu messinkilaattaan. Kirkko on yksityiskohtia kuten ovenkahvoja myöten hänen suunnittelemansa.
Kiertokäynnin jälkeen nautittiin juhlapäivällinen Päivärannan ruokasalissa.
Ruoka oli hyvää ja kauniisti aseteltu.
Sirpa Paakki toivotti Skytät tervetulleiksi syyskokoukseen sekä esitteli Skyttien Oravalan sukuhaaran ja sen paikalla olevat parikymmentä edustajaa.
Kokouksessa oli Sukuseura Skytät ry:n historian siipien havinaa. Yrjö Sateila (87v) kertoi, miten hän vuonna 1978 kirjoitti Kyösti Skytälle, jonka jälkeen he tapasivat Imatralla ja siitä käynnistyi Sukuseuran perustaminen. Hän antoi myös kauniit kiitokset sukuseuran toimihenkilöille.
Viereistä "Video" kuvaketta näpäyttämällä avautuu kahden minuutin videon, jossa on välähdyksiä sotilaskotiverailusta, Yrjö Sateilan puheesta sekä seuraavan päivän käynnistä Ruokolahdella. Videon laatu ei ole priimaa, mutta Yrjö Sateilan puhe on arvokas dokumentti.
Tavattuaan Yrjö Sateilan Kyösti Skyttä kirjoitti kolumnin "Juuret" Ilta-Sanomiin 28.1.1978. Voit lukea kolumnin näpäyttämällä kuvaa.
Sunnuntain 21.9 aamiaisyllätys: oli Sirpa Paakin syntymäpäivä ja kaikki saivat kakkua. Sukuseura antoi arvoa myös sille, että Sirpa oli illalla keskustellut Oravalan sukuhaaran kanssa ja lupautui sukuseuran hallituksen jäseneksi.
Kahden tunnin opastetulla kiertoajelulla nähtiin Imatran tunnetuimmat kohteet Valtionhotelli ja Imatrankoski, Kaukopään tehtaiden vanhat asuntoalueet sekä uudet kylpylä- ja ulkoilualueet.
Kiertoajelu vei Ruokolahdelle asti, jonka hautausmaalla vanhan kellotapulin vieressä on Suomessa ja kansainvälisesti tunnetun tarkka-ampuja Simo Häyhän hauta. Eri lähteiden mukaan hän ampui talvisodassa noin 200 tai jopa yli 500 puna-armeijan sotilasta. Venäläiset kutsuivat häntä "Valkoiseksi kuolemaksi".
Kotimatkalla osa matkalaisista pysähtyi Etelä-Karjalan museossa Lappeenrannassa, jossa on valtavan hieno pienoismalli Viipurista vuonna 1939.
Etelä-Karjalan museolta lähdettiin kotimatkalle.
(28.9.2014 AR)