Skyttä-lippikset Tukholmassa Johan Skytten talon edustalla: Pekka Skyttä, Mirja Skyttä, puheenjohtaja Jukka Skyttä ja Aarne Reunala. Lippikset ovat niin tyylikkäitä, että seuran kannattaisi panna uusi tilaus vetämään.
Matka aloitettiin Helsingissä Viking Gabriellan kokoustiloissa. Mukana oli 24 osanottajaa viidestä sukuhaarasta. Puheenjohtaja Jukka Skyttä selosti DNA-tutkimusta, jolla toivotaan saatavan lisätietoa sukuhaarojen sukulaisuudesta. Noin 100 euroa maksavaan isälinjan DNA-testiin saatiin jo osanottajat viidestä Skyttä-sukuhaarasta: Veijo Kare (Hiitola), Aarne Reunala (Karhula), Kai Skyttä (Oravala), Jukka Skyttä (Joutselkä) ja Martti Skyttä (Säiniö). Testi toteutetaan ensi vuoden puolella.
Sukuseuran sukutaulut tehnyt varapuheenjohtaja Martti Skyttä kertoi sukututkimuksessa käytettävistä arkistoista ja kirjallisista lähteistä ja toivoi, että sukuseuran piirissä löytyisi uusia sukututkimuksen harrastajia.
Verkkomestari Aarne Reunala kertoi sukuseuran Facebook-sivusta, joka on vuoden alusta saanut jo 131 tykkääjää. Tykkääjät saavat sukuseuran uutiset heti omalle sivulleen, mikä on nopeuttanut tiedon kulkua ja samalla tieto leviää suvun ulkopuolellekin.
Tähänastinen ennätys on elokuun loppupuolen uutinen Aku Ankan taskukirjassa esiintyneestä A.U.T.S.:in tarkastaja Usko-Bert Skytästä, jonka näki parissa viikossa yli 1230 henkilöä. Keskustelussa todettiin, että Facebook voisi olla hyvä kanava nuorten osallistumiselle sukuseuran toimintaan.
Matka jatkui Gabriellan siistissä ja valoisassa Buffet-ravintolassa. Ruoka oli monipuolista ja erittäin hyvää.
Seppo ja Sirpa Paakki tulivat matkalle Ruokolahdelta asti. Sirpa on tuonut Oravalan Skytät taas vahvasti mukaan sukuseuran toimintaan.
Vikingin terminaalilta oli ensimmäiselle kohteelle vähän yli kilometrin matka, jonka suurin osa taittoi jalan.
Johan Skytten marjapuuronvärinen talo on Södermalmin torin varrella. Toria ja liikennejärjestelyjä rakennetaan parhaillaan uusiksi.
Talon seinässä on muistolaatta, jossa kerrotaan, että tontti annettiin vuonna 1644 valtioneuvos Johan Skyttelle. Talo rakennettiin 1640-luvulla. Vuoden 1759 tulipalon jälkeen talo rakennettiin uudelleen ja sitä uudistettiin vuonna 1907. Vuonna 1913 ullakko rakennettiin taiteilija Anders Zornin asunnoksi ja ateljeeksi. Vuonna 1988 talo kunnostettiin. - Kuvaa näpäyttämällä muistolaatta avautuu suuremmaksi.
Ryhmäkuva Johan Skytten talon edessä. Kuvaa näpäyttämällä se avautuu suurempana.
Johan Skytte oli alkuaan nimeltään Skräddare. Aateloituna hän otti sammuneen aatelissuvun Skytte-nimen, josta sanoi äidin puolelta periytyvänsä. Voit lukea lisää Johan Skyttestä Aatelinen Skytte-suku -sivulla.
Johan Skytten talolta käveltiin vanhaan kaupunkiin ja kohti kuninkaanlinnaa.
Yleisö pääsee tutustumaan kuninkaanlinnaan melko mahtavasta sivuportista.
Kultaa ja kimallusta riitti, tässä Serafim-ritarikunnan ketju ja risti.
Tuula Lind ihailee kuninkaan hovimarsalkan upeaa virka-asua.
Tässä kuningatar Silvian kunniamerkkejä.
Ruotsissa vierailleet valtionpäämiehet ovat saaneet omat vaakunansa seinälle. Tässä Tarja Halosen vaakuna vierailulta 1.3.2000 ja Ranskan presidentti Jacques Chiracin vaakuna vierailulta 6.4.2000.
Kristallikruunut ovat tavallista isompia, kirkkaita ja pölyt huolella pyyhittyjä.
Kuninkaanlinnan jälkeen oli muutama tunti vapaata aikaa, jonka jälkeen Gabriella suuntasi takaisin kohti Helsinkiä.
(8.9.2015 AR)