Olet tässä: EtusivuSeuran toimintaSukututkimusSkyttien DNA-projekti

 

DNA-projekti käynnistettiin 19.1.2016. Projektin vaiheista kerrotaan aikajärjestyksessä. Tuoreimmat päivitykset ovat ylimpänä.

 

26.4.2021
Skyttä—isälinjan 240 000 vuoden matka Karjalaan

 

400 2021 SNPTracker Skytat 2021

Karjalan kannaksen kuusi Skyttä-isälinjaa kuuluvat samaan N-haploryhmään, joka tuli Suomeen itäistä reittiä. Noin 2000 vuotta sitten Skyttien yhteinen esi-isä, haploryhmältään VL-62, saapui Karjalaan. Melko pian sen jälkeen Skyttä-isälinjat haarautuivat erilleen.

Amerikkalainen DNA-sukututkimusharrastaja Rob Spencer on tehnyt havainnollisen SNP Tracker -karttasovelluksen, jonka avulla näkee eri haploryhmien reitit Afrikasta nykyisille asuinsijoille.

Merkitsin sivulle Skyttä-isälinjojen yhteisen haploryhmän VL-62, jolloin käynnistyy noin 50 sekunnin video Skyttien matkasta Afrikasta Arabian niemimaan ja Iranin kautta Kiinaan, edelleen Mongoliaan ja lopulta yli Ural-vuoriston Karjalaan. Matkaan kului noin 240 000 vuotta. Käsittämättömän pitkä aika, kun sitä pysähtyy miettimään.

Nappasin videon kuvaruudulta, rajasin sen vähän sopivammaksi ja latasin sen Skyttien YouTube-sivulle.

Jos tiedät oman isä- tai äitilinjan haploryhmäsi, niin voit tutkia sen reittiä SNP Tracker -sivuilla tästä.

Aarne Reunala

 

DNA-hankkeen loppuraportti 31.3.2019

 

 400 2019 04 Olemmeko sukua

Kolmivuotisen (2016-2019) DNA-hankkeen tulokset esiteltiin vuosikokouksessa 31.3.2019. Hankkeessa saatiin selville, että kuusi testattua Skyttä-mieslinjaa kuuluvat samaan N-M232 haploryhmään, joka tuli Suomeen itäistä reittiä noin 700 jKr. Skyttä-miehet olivat erkaantuneet toisistaan jo tätä ennen n. 100 - 400 jKr.

Skyttä-mieslinjat ovat siis hyvin kaukaista sukua, mutta se ei liity Skyttä-nimeen, jota ruvettiin käyttämään eri pitäjissä vasta joitakin satoja vuosia sitten.

Kokonaisperimätesti (Family Finder), joka mittaa sukulaisuutta sekä miesten että naisten kautta, osoitti kuitenkin, että Skyttien välillä on runsaasti sukuyhteyksiä viime satojen vuosien ajalta. Se johtunee siitä, että Skytät ovat eläneet samalla, suhteellisen pienellä Karjalan kannaksen alueella, jossa puolisoita on löydetty myös naapuripitäjistä.

Samantapaisia sukuyhteyksiä Skytillä on varmaan useimpiin karjalaisiin sukuihin.

200 2019 04 Skytt DNA rapoorttiDNA-testit antoivat lisäksi tietoa tuhansista, ennen tuntemattomista sukulaisista, joista joidenkin sukuyhteys pystyttiin selvittämään perinteisen sukututkimuksen avulla. DNA-tutkimusta olisi kiinnostavaa jatkaa muihin Karjalan ja Suomen Skyttä-sukuihin sekä äitilinjan testeihin.

Vuosikokouksessa esitetyn diaesityksen voit katsella tästä tai näpäyttämällä otsikkokuvaa.

Loppuraportti pdf-tiedostona avautuu tästä tai viereisestä kuvasta.

 

31.5.2017 Artikkeli Johannekselainen-lehdessä

 400 2017 06 Johannekselainen 5 6

Johannekselainen-lehdessä 5-6.2017 julkaistiin Aarne Reunalan artikkeli Skyttien DNA-tutkimuksesta. Artikkelissa kuvataan isälinjan Y-DNA67-testin tuloksia sekä myös sen jälkeen tehdyn "serkkutestin" tuloksia.

Johanneksen Skyttä-suvun Aarne Reunalan DNA-serkkutestissä tuli yllättäen esiin parikymmentä johannekselaista henkilöä, jotka ovat hänelle 3-6. serkkuja. Heidän joukossaan olivat Sari Scimone ja Marjatta Haltia, jotka harrastavat sukututkimusta ja auttoivat selvittämään nämä uudet sukuyhteydet. He ovat myös Johannekselainen-lehden toimituskunnassa, ja sitä kautta syntyi ajatus tehdä artikkeli Skyttien DNA-tutkimuksesta. 

Artikkeli avautuu erilliseen ikkunaan näpäyttämällä yllä olevaa kuvaa.

__________________________________________________________________________________________________ 

10.11.2016 Alustavia tuloksia

 400 DNA Suomi map

Skyttien geenitestiryhmä kokoontui Kouvolassa 10.11.2016 ja siellä voitiin todeta, että Karjalan Skyttä-sukuhaarat kuuluvat isälinjaltaan samaan itäiseen N-M232 haploryhmään eli perimän tyyppiin.

Mutaatio M232 on tapahtunut tuhansia vuosia sitten. Sen jälkeen Skyttä-sukujen miehillä on tapahtunut lisää mutaatioita niin, että nykyiset Skyttä-sukuhaarat eivät isän kautta ole läheistä sukua keskenään. Tämä näkyy osumakartoissa, joita voi tarkastella omilla testisivuilla.

400 DNA matches 37 Aarne

Kartoissa näkyvät kymmenien tuhansien testattujen joukosta ne, jotka ovat lähimpänä omaa geenirakennetta. Jokaisella on osumia Suomesta ja jopa Pohjois-Amerikasta ja Venäjältä, mutta Skyttä-suvut eivät tule näkyviin toistensa kartoissa.

Tutkimusta jatketaan serkkutestillä

Isälinjan testi ei kerro sitä, että Skytät voivat olla sukulaisia myös äidin kautta. Perinteisen sukututkimuksen kautta tiedetään, että Säiniön ja Karhulan Skytillä on yhteisiä juuria 1600-luvulla, mutta yhteys jatkuu välillä äitien kautta. Muiden sukuhaarojen mahdollisista yhteyksistä ei ole tietoa.

Skyttien geenitestiryhmä päättikin jatkaa analyysejä Family Finder -serkkutestillä, joka selvittää sukulaisuutta myös äitien kautta. Testi on helppo toteuttaa, sillä se tehdään samasta sylkinäytteestä kuin isälinjan testikin. Lisätesti maksaa noin 60 euroa.

400 2016 1110 SkyttDNA Kouvola 08
Skyttien geenitestiryhmä Kouvolassa 10.11.2016: Jukka SkyttäKai Syttä, Sirpa Paakki (ei testattu, mukana Imatralta kiinnostuksesta aiheeseen) , Martti SkyttäMarko Skyttä ja Aarne Reunala. Hiitolan sukuhaaran Teuvo Skyttä ei päässyt paikalle.

__________________________________________________________________________________________________________ 

3.2.2016  Näytteenotto

400 2016 0204 FT DNA ohjevideo

Näytteenottopaketit saapuivat USA:sta helmikuun alussa, mukana ohjeet sekä kaksi pientä poskiharjaa ja putkiloa. Sylkinäytteet otettiin kummankin posken sisäpinnalta ja pantiin pieniin suljettaviin putkiloihin. Sitten putkilot vastauskuoreen, kuori postiin ja odottelemaan analyysin tuloksia. Helppoa tähän asti.

Kuvan nuori mies on opetusvideosta, jossa näytetään millä tavalla sylkinäyte otetaan.

_____________________________________________________________________________________________________________

19.1.2016  Projekti käyntiin


400 2016 0119 Skytt DNA 01
Martti Skyttä, Jukka Skyttä ja Veijo Kare (Skypessä) suunnittelevat DNA-tilausta.

Sukuseuran DNA-projekti polkaistiin käyntiin 19.1.2016. Kokouksessa olivat Jukka Skyttä (Joutselkä), Martti Skyttä (Säiniö) ja Aarne Reunala (Karhula) sekä Skype-näköpuhelun välityksellä Veijo Kare (Hiitola) Sysmästä. Mukana ovat myös Kai Skyttä (Oravala) ja Marko Skyttä (Valkeala). 

Kaikki muutkin kiinnostuneet voidaan ottaa mukaan.

Päätettiin tilata isälinjan Y-DNA -testipaketit, joilla tutkitaan isältä pojalle periytyvää Y-kromosomia. Näin saadaan selville, onko Skyttä-sukuhaaroilla yhteinen isälinjan esi-isä. Myöhemmin tutkimusta ehkä laajennetaan myös äitilinjaan ja serkkuhakuun.

400 FTreeDNA isalinja
Kaavakuva isälinjan testistä.

Testipaketit tilattiin saman tien internetistä Suomi DNA -verkkosivujen kautta amerikkalaiselta FamilyTree DNA-yritykseltä. Sen testejä on Suomessa käytetty eniten, joten tuloksia voi vertailla laajaan suomalaiseen aineistoon. Suomi DNA-projektin kautta Y-DNA-67 -testin alennettu hinta oli 209 dollaria.200 FTDNA logo

Suomi DNA -sivuilla on yksityiskohtaiset ohjeet, joiden avulla englanninkielinen tilaus ja maksu luottokortilla sujuivat vaivattomasti.

Testipaketit saapuvat muutamassa viikossa. Sen jälkeen sylkinäyte lähetetään takaisin analysoitavaksi ja tulokset saadaan kevään kuluessa. Analysointiapua saadaan Karjala DNA-projektilta ja Suomi DNA-projektilta.

 

 

Joomla Template: from JoomlaShack