Olet tässä: EtusivuSeuran toimintaSukututkimusSukututkimusohjeita aloittelijalle

 

Martti Skyttä
28.3.2016

 

Johdanto - Sukututkimuksesta digitaalisen ja muun aineiston pohjalta

200 2016 0402 Martti SkyttaSukututkimus ei ole enää riippuvainen arkistojen sijainneista, aukioloajoista ja lukulaitteiden sekä filmien saatavuudesta. Lähdeaineistoa saa kätevästi kotiolossa internetin välityksellä mm. seuraavista tietokannoista:

- Suomen Sukututkimusseuran historiakirjojen hakuohjelmalla HisKi. Hiski-tietokannassa on syntyneiden, kastettujen, vihittyjen, kuolleiden ja haudattujen sekä sisään ja pois muuttaneiden luetteloita kattaen koko maan. Tiedot päättyvät Karjalassa viimeistään v. 1906 - muualla usein paljon aikaisemminkin jopa 1820 - 1860-luvuilla.

- Karjala-tietokantasäätiön Katiha-ohjelman tietokantaan on tallennettu luovutetun Karjalan seurakuntien kirkonkirjoja sisältäen samoja tietoja kuin Hiski. Tietoja on tallennettu v. 1913 loppuun saakka. Tästä on poikkeuksena kuolleiden ja haudattujen luettelot v. 1950 saakka.

- Suomen Sukuhistoriallisen Yhdistyksen (SSHY) digiarkiston kuvatietokanta jakautuu kahteen osaan. Julkisella puolella on kaikkien tutkittavana 125 vuotta vanhempia kirkonkirjoja. Jäsenille on laajempi kuvatietokanta, jossa on läänin- ja voudintilejä, sotilasasiakirjoja ja tuomiokirjoja sekä 100 - 125-vuotiaita kirkonkirjoja. Yhdistys on perustettu v. 2004.

- Arkistolaitoksen Digitaaliarkisto, jossa on henkilötietojen lisäksi muutakin aineistoa, kuten karttoja ja kortistoja.

- Sotasurmat (digihakemisto) sisältää itsenäisyys-, talvi- ja jatkosodassa kuolleiden henkilö-, kuolinsyy-, kuolinpaikka-, kotipaikka- ja kuolinaikatiedot.

Muita tietolähteitä
- Sukukirjat ja sukuseurojen jäsenet.
- Siirtokarjalaisten tie (4-osainen teos, tiedot kerätty vuoteen 1970 mennessä ja painettu v. 1971).
- Olimme joukko vieras vaan, Stalinin vainon uhrit sisältää tietoja n. 8 000 suomalaisen kohtalosta. (Eila Lahti-Argutina, Vammalan kirjapaino v. 2001).
- Pitäjä- ja kylähistoriakirjat, sisältävät yleensä henkilötietoja.
- Kanneljärven kansanopisto v.1894-1954.

Sukututkimuksen aloitin käyttäen alkuna sukuseuran aikaisemmin tutkittua pientä sukutiedostoa, jossa oli Viipurin maalaiskunnan Skyttä-sukua perheineen selvitetty 1590-luvulle. Jatkoin tästä HisKi-tietokantaa käyttäen. Ohjelmistona on Suku 8 -ohjelma, jonka kehitti Suomen sukututkimusseuran aktiivijäsen Kaarle Kaila. Hänen kuolemansa jälkeen 2011 ohjelmistoa ei ole enää ylläpidetty, mutta sitä käytetään edelleen laajasti. Tietokoneiden uudet käyttöjärjestelmät aiheuttavat kuitenkin ongelmia, joista on paljon keskustelua Sukututkimusseuran keskustelupalstalla http://suku.genealogia.fi/archive/index.php/f-40.html. ...


Ohjeet jatkuvat:  
100 Ohjeita aloitt 2016HisKin käyttö...  Katihan käyttö...  SSHY:n kirkonkirjat...  Sotasurmat...  Siirtokarjalaisten tie...  Tietojen kirjaaminen sukututkimusohjelmiin... 

Lue ohjeet kokonaisuudessaan näpäyttämällä viereistä kuvaketta.

 

400 Suku 8 esi ja jalkipolvikuva
Suku 8 -ohjelma tuottaa havainnollisia kaaviokuvia henkilön - tässä tapauksessa Anton Reunalan ent. Skyttä - esi- ja jälkipolvista.

 

 

 

 

 

Joomla Template: from JoomlaShack