Olet tässä: EtusivuSkytät SuomessaKuukauden SkyttäMerja Tuominen-Gialitaki, karjalais-kreetalainen yrittäjä


200 merja t-g 04Merja Tuominen-Gialitaki on ollut ihastunut Kreetaan yli 30 vuotta. Kreetalla tehtiin piirakoita yli 2000 vuotta ennen ajanlaskumme alkua ja Merja uskoo, että piirakoiden teko levisi sieltä pohjoiseen Volgaa pitkin ja tuli lopulta Karjalaankin. Piirakoiden taikinakuori on kaikkialla sama, täyte vaihtelee paikkakuntien ja sesonkien mukaan.

Kreetalaiset ovat kuin karjalaisia

Ylioppilaskirjoitusten jälkeen Merja opiskeli valtiotieteen maisteriksi, mutta lähti huonoa työtilannetta pakoon matkaoppaaksi ja tuli Kreetalle vuonna 1981. Hän tunsi olevansa siellä heti kuin kotonaan. Kreetalaiset ovat avoimia, vilkkaita ja ystävällisiä kuten karjalaiset.

Ravintoloissa istutaan lähekkäin saman pöydän ympärillä, samaan tapaan kuin karjalaisessa tuvassa. Leipä murretaan käsin ja ruoka otetaan yhteisistä ruoka-astioista, ensin vanhimmat ja nuorimmat. Vilkas seurustelu kuuluu asiaan.

300 kreeta taverna
Taverna Sterna tou Bloumosifi Vamosin kylässä Kreetalla. 

Merja Tuominen-Gialitaki on Karhulan Skyttiä, hänen isoisänsä Aukusti Sailola oli yksi Taavetti ja Sofia Skytän kuudesta pojasta. Puutarharakkaus ja kiinnostus kasveihin on Sailolan suvun perintöä. Liedon Suopohjassa hänen sedillään Taavilla, Armaksella ja Sakarilla oli puutarhoja ja kasvihuoneita, joiden tuoksut Merja vieläkin muistaa.


400 merja t-g sukupuu
Taavetti Skyttä on Merja Tuominen-Gialitakin iso-isoisä.

Kirjailija, kauppias, ravintoloitsija, matkanjärjestäjä, nettiyrittäjä

Kreetalla Merja perusti perheen, alkoi kirjoittaa kirjoja Kreetasta ja ryhtyi yrittäjäksi. 

Kreetasta ei ollut opaskirjoja, niin syntyivät ”Kreeta, Zeuksen paratiisi” ja ”Kreeta, tuulten ja myyttien saari”. Samalla hän tutustui kreetalaisiin pienyrittäjiin ja perusti myymälän heidän tuotteilleen. Merja opetteli silkkipainajaksi ja teki myytäväksi itse painamiaan puuvillatuotteita kuten vaatteita, tyynyjä, pöytäliinoja, patalappuja, tauluja ja käsinukkeja.

200 merja t-g 02
Merja valmistamassa kreetalaista ruokaa kotona Nokialla maaliskuussa 2012. 

Saaren elämään perehtyessään hän ihmetteli, että hyville ja terveellisille kreetalaisille kotiruuille ei ollut reseptejä. Kansatieteilijä hänessä innostui, haastatteli ja keräsi tietoa, josta syntyi ”Kreetalaisen keittiön salaisuudet” vuonna 1996. Sen jälkeen on vielä tullut ”Kreetalainen keittokirja” vuonna 2006, ja seuraavaa odotellaan vuonna 2013. 

300 kreeta salaatti
Kreikkalainen salaatti Merjan reseptin mukaan. 

Merjan kirjat ovat arvostettuja. Esimerkiksi Wikipedian monipuolinen artikkeli Kreetasta perustuu monilta osin hänen kirjojensa tietoihin. 

Ensimmäisen ruokakirjan aikoihin 1990-luvun puolivälissä hän tutustui suomalaisiin yrittäjiin, jotka toivat kreetalaista oliiviöljyä Suomeen. Pian he perustivat yhdessä kreetalaisen ravintola Knossoksen Tampereelle. Ravintola menestyi hyvin ja jonkun ajan päästä Helsinkiin perustettiin sisarravintola. Hietalahden kauppahalli ei kuitenkaan osoittautunut hyväksi liikepaikaksi, joten vuonna 2005 ravintola lopetettiin ja samalla Tampereen ravintola myytiin henkilöstölle.

Kreetan Maku -yrityksellä on kotisivut ja Facebook-sivut

200 kreetan maku

Merja jatkoi yrittäjänä pitämällä lounasravintolaa ja pitopalvelua, kunnes jopa 75-tuntiset työviikot kävivät liian työläiksi. Vuonna 2011 hän kouluttautui nettiyrittäjäksi ja perusti ”Kreetan Maku” -yrityksen.


Kreetan Maku -yrityksellä on omat kotisivut, jotka avautuvat erilliseen
ikkunaan näpäyttämällä yllä olevaa kotisivujen kuvaa.
 

200 kreetan maku fb

 

Yritykselle pelkät kotisivut eivät riitä, sillä yrityksen pitää olla siellä missä ihmisetkin eli Facebookissa (ja ehkä kohta Twitterissäkin kuten Sukuseura Skytät).

 

Kreetan Maun Facebook-sivuille pääset näpäyttämällä
yllä olevaa Facebook-sivujen kuvaa.

Nettisivujen avulla Merja kreetalaisine ystävineen tarjoaa suomalaisille kreetalaisia elämyksiä. Hän järjestää yhden päivän ruokakursseja pienessä Vamosin kylässä ja välittää kummipuita kolmelta oliivitarhalta. Hän järjestää majoitusta ja opastettuja retkiä, räätälöi pienryhmille matkoja, joita itse opastaa, sekä suosittelee luotettavia autovuokraamoja ja hyviä ravintoloita ja majapaikkoja. 

300 kreeta ruokakurssi
Ruokakurssilla tehdään kreetalaista ruokaa ja tutustutaan kylän elämään.

Facebook-oppia

Facebook-sivut alkavat olla yrityksille, pienille ja isoille, välttämättömyys. Omista sivuistaan Merja kertoi kiinnostavan asian. Jotta sivuille saisi mainoksia ja yrittäjä saisi myös mainostuloja, niin sivuilla pitää olla vähintään tuhatkunta lukijaa, jotka ovat näpäyttäneet "Tykkää" peukaloa.

100 tykkaaTässä siis viesti Skyttä-sukulaisille: jos haluatte antaa tukenne yhdelle sukumme yrittäjistä, niin painakaa "Tykkää" -peukaloa Kreetan Maun Facebook-sivuilla. Tykkäämisiä oli maaliskuun lopulla 234, joten matkaa tuhanteen riittää vielä. Tykkääminen ei sido mihinkään, osoittaa vain tilastonikkareille, että sivuilla on ollut lukijoita.

Oliivipuulla on sielu

Oliivipuu on Merjan suuri rakkaus. Puu voi elää yli 2000-vuotiaaksi ja oliiveista saadaan terveellistä öljyä, joka on Kreetan ruokakulttuurin perusta. 

”Hyvä oliiviöljy maistuu ja tuoksuu ruoholta, avokadolta, avomaankurkulta tai lehtivihreältä. Se ei maistu paloöljyltä tai koneöljyltä, kuten suurin osa meillä kaupan olevista öljyistä”. Ruuanlaitosta kiinnostuneiden kannattaa lukea Merjan kuvaus hyvästä oliiviöljystä. Sivuilta löytyvät myös raadin arviot Suomessakin myytävistä oliiviöljyistä. 

300 oliivitarha
Oliivipuita Kreetalla.

”Kun seuraavan kerran liikut Välimerellä, käy kuuntelemassa miten öljypuun oksat kahisevat ja maa on lämmin ja tuoksuva. Oliivipuulla on sielu, oliivipuussa on ihmiskunnan muisti, se on luonut edellytykset länsimaisen kulttuurimme kukoistukselle, se on osa kulttuurihistoriaamme”, kirjoittaa Merja verkkosivuillaan.


Kreeta

Kreeta on Välimeren viidenneksi suurin, 250 kilometriä pitkä saari. Asukkaita on 600 000 ja he saavat toimeentulonsa kotieläintaloudesta, vihanneksista, hedelmä- ja oliivitarhoista sekä ennen kaikkea matkailusta. Kreetalla käy vuosittain noin 3 miljoonaa matkailijaa, suomalaisiakin kymmenin tuhansin.

400 kreeta kartb

Valokuvat: Merja Tuominen-Gialitaki ja Aarne Reunala

(31.3.2012)

Joomla Template: from JoomlaShack